NRK Meny
Normal

Håper å slippe brudd og konflikt

Bondelaget lader opp til nye tøffe jordbruksforhandlinger med landbruksminister Sylvi Listhaug og regjeringa. Men bondelagslederen i Møre og Romsdal håper det skal være mulig å få til en avtale uten brudd og konflikt.

Inge Martin Karlsvik

Bondelagsleder Inge Martin Karlsvik på samrådingsmøte i Rindal mellom Arbeiderpartiet i Møre og Romsdal og Trøndelag og Bondelaga i de samme fylka.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Det viktigste er at regjeringa viser en vilje til å satse på det landbruket vi har, og utnytte ressursene rundt om på norske bygder, sier Bondelagsleder i Møre og Romsdal, Inge Martin Karlsvik.

Dårlige erfaringer fra i fjor

Under landbruksoppgjøret i fjor måtte Kristelig Folkeparti og Venstre plusse på landbruksministerens tilbud med 250 millioner kroner. Men bondeorganisasjonene mente at man tok fra de mange små og ga til de få store.

– Vi har ikke noen gode erfaringer fra i fjor. Så jeg tror jordbruksforhandlingene blir tøffe. Men samtidig så går vi inn i forhandlingene med et mål om en avtale, sier Karlsvik.

Det forventer han at regjeringa også gjør. Han mener at det er viktig for jordbruket med en god avtale, men avtalen må være noe bøndene kan stå inne for.

– Ellers må vi være tøff nok til å si nei.

Optimisme blant ungdom viktigst

Karlsvik vil ikke gå inn på kravene før årets oppgjør, men understreker at de i år vil ha fokus på at troa på bondeyrket, og verdiene dem står for, er viktigere enn inntektene.

– Vi er nødt å få til optimisme blant ungdom som vil inn i næringen. Vi kan gjerne diskutere bondens inntekt, men det er et virkemiddel. Målet er at vi skal øke norsk matproduksjon i takt med befolkningsveksten, sier han.