Hopp til innhold

Hærverk på flere tusen år gamle helleristninger - anmeldt til politiet

I rundt 5000 år har helleristningene på Søbstad fått være i fred. Men nylig bestemte noen seg for å risse inn egne «tegninger» over bergkunsten.

Hærverk på helleristningene av hvaler på Søbstad i Averøy kommune.

HÆRVERK: De rundt 5000 år gamle helleristningene på Søbstad i Averøy kommune har nylig blitt utsatt for hærverk. Nå er saken anmeldt til politiet.

Foto: Gunhild Stavnes Borøchstein / Møre og Romsdal fylkeskommune

Den tidligere fylkeskonservatoren i Møre og Romsdal, Bjørn Ringstad, reagerte sterkt da han så hærverket - som nå er anmeldt til politiet.

«Her har de flotte kvalfigurene fått ligge i fred i flere tusen år, så kommer det en eller annen bortreist tulling og risser», skriver han i et Facebook-innlegg.

Det er ikke lenge siden det ble gjort hærverk på både en jødisk gravlund i Trondheim og på Nidarosdomen. Dette refererer også Ringstad til i innlegget sitt:

«Hvor tjukk i haue kan en bli?», skriver han.

– Uheldig

Leder for kulturmiljø og friluftsliv i Møre og Romsdal fylkeskommune, Hilde Arna Tokle Yri, bekrefter at de har anmeldt hærverket på Søbstad i Averøy kommune til politiet.

Det er et av de eldste kulturminnene vi har, så det er viktig at det ikke blir ødelagt, sier hun.

Hærverk på helleristningene på Søbstad i Averøy kommune.
Foto: Gunhild Stavnes Borøchstein / Møre og Romsdal fylkeskommune

Yri legger til at det er satt opp skilt ved siden av helleristningene, med beskjed om å være varsom. De har ikke opplevd hærverk på kulturminnet tidligere.

Men, for flere år siden ble det oppdaget hærverk på helleristningen på Åsen bygdemuseum i Surnadal, sier hun.

Vi synes det er veldig uheldig at det skjer. Det er viktig at befolkninga kjenner til helleristningene, og ikke tegner på dem eller skader dem på noen måte.

Fylkeskommunen vet ennå ikke hvem som står bak hærverket på de nærmere 5000 år gamle helleristningene, og saken ligger nå hos politiet.

Les også Høysesong for hærverk: Anmelder ødeleggelser på flere tusen år gammel bergkunst

Hærverk helleristning Tysfjord