NRK Meny
Normal

I denne kommunen får alle innbyggerne gratis trening

Et nytt stort helsesenter åpner i løpet av få dager i Norddal kommune. Og for at innbyggerne skal få opp interessen for trening, slipper de å betale.

Havna i Norddal

I Norddal kommune får innbyggerne tilbud om gratis trening og veiledning i en måned.

– Store og små, brede og tynne, lange og korte! Det er bare å komme, for tilbudet gjelder alle, sier ordfører Bjørn Inge Ruset.

Det er stort fokus på helse og velvære og regjeringen har flere tiltak for å bedre folkehelsen.

Bjørn Inge Ruset

Ordfører Bjørn Inge Ruset vil at flere skal komme i gang med trening når de lanserer det nye tilbudet.

I Norddal kommune på indre Sunnmøre har de løsningen. Alle innbyggerne i kommunen vil få tilbud om å trene gratis i en måned når det nye helsesenteret åpner.

Tirsdag 4.juni åpner Storfjord Helsesenter i Valldal i Norddal kommune.

Det 3400 kvadratmeter store helsesenteret rommer både nytt treningssenter, nye fasiliteter for Muritunet rehabiliteringssenter, tannklinikk, NAV og Helse Midt-Norge sin nye ambulansestasjon.

– Vil gi et skikkelig tilbud så folk kommer i gang

Tidligere i vinter slo en stor internasjonal studie, The Global Burden of Diseases, fast at livsstilssykdommer som kreft, diabetes og hjerte- og karsykdommer nå har passert smittsomme sykdommer som fremste dødsårsak i vestlige land.

I folkehelsemeldingen «God helse – felles ansvar» som ble lansert i slutten av april legger regjeringen vekt på at Norge skal skape et samfunn som fremmer helse i hele befolkningen.

Treningssenter

På treningssenteret Fjordtrim som åpner neste uke kan folk trene gratis.

Foto: Svein Vemøy

– Vi vil gi et skikkelig tilbud i forhold til trivsel og folkehelsen slik at folk kommer i gang med treningen, sier ordføreren i Norddal.

– Derfor er det fra kommunen sin side bestemt at innbyggerne skal få gratis trening i en måned, og en time med veiledning, sier Ruset.

Storsatsing til 86 millioner

Senteret er ei stor satsing til 86 millioner kroner, og det er et samarbeid mellom Storfjord Helsesenter, Muritunet og Norddal kommune.

– Vi har sett frem til dette veldig lenge. Muritunet har slitt med dårlige treningslokaliteter så dette er et stort løft, sier Arne Sandnes styreleder i Storfjord helsesenter, og daglig leder ved Muritunet rehabiliteringssenter.

Ideen startet for 10 år siden, og de siste seks-syv år har det vært planlegging, utredninger og en omfattende prosess før anlegget åpnes i neste uke.

Arne Sandnes

Arne Sandnes, styreleder i Storfjord Helsesenter har sett frem til åpningen lenge.

– Nå kan publikum gå inn en dør og shoppe fra ulike hyller innenfor helse og velvære. Jeg tror dette vil bli veldig positivt mottatt fra publikum, sier Sandnes.

– De er sunnmøringer...

I kveld er det kommunestyremøte i Norddal kommune hvor en skal diskutere finansieringen og driftingen av helsesenteret. Ifølge ordføreren er det god stemning blant politikerne, for et godt helsetilbud må kommunen ha, mener han.

– Vi har ulike utfordringer knyttet til livsstilssykdommer, og et slikt treningssenter er viktig å ha, sier Ruset.

– Tror du innbyggerne vil benytte seg av tilbudet?

– De er sunnmøringer, så når det er gratis så må de i hvert fall bruke det, sier Ruset.