Frustrerte kristiansundere: – Dette er forferdelig

Mens ordføreren og kommuneledelsen varsler rettslige skritt etter vedtaket om å bygge sykehus i Molde, føler resten av innbyggerne på Nordmøre frustrasjon og fortvilelse inn mot jul.

Rudi Knudsen

Rudi Knudsen er en av innbyggerne på Nordmøre som er sint og skuffet etter helseministerens endelige vedtak.

Foto: Frode Berg / NRK

– Sykehusstriden er på alles lepper om dagen. Folk er fortvilet, og jeg synes det er helt forferdelig å miste sykehuset, sier Rudi Knudsen i det NRK treffer ham på kjøpesenteret i Kristiansund.

Det er laber temperatur i folkesjela på Nordmøre denne dagen, der helseminister Bent Høie gav sin endelige godkjenning til vedtaket om å bygge det nye fellessykehuset på Opdøl-tomten i Molde.

Det betyr at byen vil miste sitt sykehus, noe som vil føre til lengre responstid for innbyggerne i byen og omegn.

– Jeg kommer opprinnelig fra Smøla, som er ei øy utenfor Kristiansund. Da blir det lang responstid hvis det skjer noe akutt, for å si det slik.

Håper fremdeles på utsettelse

Gudmund Eikrem

– Forhåpentligvis går politikerne i Kristiansund til rettslige skritt, for hvis dette vedtaket går gjennom uten å bli gransket, så er jeg stygt redd for at dette vil svekke folks tillit til fylke og stat, sier Eikrem.

Foto: Frode Berg / NRK

Knudsen tror tomteplasseringen er avgjort, men i likhet med flere av sine innbyggere lever han i håpet om at vedtaket likevel må utsettes.

Juletreselger Gudmund Eikrem mener prosessen rundt tomtevalget har fått et råttent preg, etter beskyldningene om at tidligere direktør Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal skulle ha blitt presset ut av sin stilling.

Grunnen til dette er at hun ikke skal ha vært villig til å velge Molde, slik Helse Midt-Norge og helseministeren angivelig ønsket.

– Dette er veldig alvorlige beskyldninger. Forhåpentligvis går politikerne i Kristiansund til rettslige skritt, for hvis dette vedtaket går gjennom uten å bli gransket, så er jeg stygt redd for at dette vil svekke folks tillit til fylke og stat, sier Eikrem.

– Håper de som har fått munnkurv begynner å snakke

May Catrin Olsen

– Hvis prosessen hadde vært redelig, så tror jeg det hadde blitt helt annerledes, sier May Catrin Olsen.

Foto: Frode Berg / NRK

May Catrin Olsen føler også på sinnet, og sier det først og fremst er mistankene om urent spill som opprører innbyggerne på Nordmøre.

– Hvis prosessen hadde vært redelig, så tror jeg det hadde blitt helt annerledes.

– Gir dere opp, nå?

– Det tror jeg ikke vi gjør. Vi håper at folk som har fått munnkurv begynner å snakke, og at sannheten kan komme frem og føre til en annen beslutning.

– Hvem tenker du på da?

– Astrid Eidsvik og de tidligere avgåtte direktørene i Helse Midt-Norge. Dette er et spill fra politikerne, sier Olsen, og viser til tidligere styreleder Marthe Styve Holte og Trond Michael Andersen.

Se flere reaksjoner her:

Dagfinn Ripnes
Kristiansund Høyre refser Høie
Høie svarer etter pressekonferansen