NRK Meny
Normal

For tunge ambulanser

Ambulansene må slankes. Åtte av ti har avvik som går ut over tryggheten.

Ambulanse
Foto: Eirik Haukenes / NRK

Det avslører tekniske kontroller som Statens Vegvesen har gjennomført.

Omfattende kontroller

John Melkvik

John Melkvik sier ambulansene ofte overstiger vekta.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Kontrollene er gjort i Sør-Trøndelag, Nordmøre og Romsdal og Vegvesenet mener resten av landet sliter med de samme problemene.

Et av de vanligste og alvorligste feilene er at ambulansene overstiger maksvekta, forteller ambulansearbeider John Melvik.

- Fremme i bilen kan vi plukke ut dørmatta. Vi kan også ta ut et teppe. Farten under uttrykning reduseres, fordi vi får dårlige kjøreegenskaper fordi den er så tung.

- Alvorlig

Lars-Erik Sjømæling

Lars-Erik Sjømæling ser alvorlig på at ambulansene er for tunge.

Foto: Roar Strøm / NRK

Ambulansetypen som er for tung er også av de mest brukte. Problemet er at når den lastets opp med det utstyret og antall passasjerer heleseforetaket krever, så bli den så tung at produsenten ikke lenger går god for sikkerheten - selv ved vanlig kjøring.

- Som kunde er ikke det varen vi har bedd om. Vi ser alvorlig på dette, og skal jo ha ting i orden, sier Lars-Erik Sjømæling som er avdelingsleder i Helse Nordmøre og Romsdal.

Byttes ut?

Det er ambulanseeierne som er ansvarlig, mener Statens vegvesen. Nylig avsluttet de en kontroll av alle ambulansene på Nordmøre og i Romsdal. Det resultatet var nedslående.

Helse Nordmøre og Romsdal avventer nå en rapport fra Statens vegvesen før de kommer med sine krav overfor dem private selskapene som eier ambulansene og kjører på anbud. I verste fall må bilene byttes ut.