Hopp til innhold

Filmer Hollywood-grøsser på Sunnmøre

Rundt hundre filmfolk fra Universal Studios er i sving når den storslagne grøsseren «Ex Machina» filmes i naturskjønne omgivelser på Sunnmøre.

Storslagen sunnmørsnatur blir en viktig del av britisk grøsserfilm. Bortimot hundre filmfolk har halde til i Valldal dei siste vekene.

Se videoreportasjen om filmskaperne fra Universal studios.

I snart to uker har filmskaperne gjort opptak i Valldal, på Sunnmøre. Det var akkurat her selskapet Universal Studios fant det de lette etter, da de skulle finne de perfekte rammene til grøsserfilmen «Ex Machina», som er planlagt å komme neste år.

– Vi lette over hele verden og det var veldig vanskelig å finne stedet vi ville filme. Da vi kom hit til Valldal, var vi ikke i tvil lenger, sier Mark Digby.

Mark Digby

– Jeg tror naturen er så storslått og spesiell, at alle vil spørre hvor vi filmet hen. Folk kommer til å finne ut at det er Norge, sier Mark Digby.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

Det meste rundt grøsseren blir holdt hemmelig, men det handler om rikdom, øde landsted og eksperiment med kunstig intelligens

Filmskaperne understreker at storslått natur og eksperimentell arkitektur – slik vi finner både på Juvet landskapshotell og i fjellsida over Tafjorden – var utslagsgivende for valget.

– Vi trengte begge deler. Dette skal være det hemmelige stedet til en mangemillionær, og vi måtte finne noe som kombinerer både det spektakulære landskapet, samt det spesielle modernistiske uttrykket, sier Allon Reich.

Landskap og arkitektur i Valldal

Egentlig skal naturen i Valldal forestille Alaska. Ordfører Bjørn Inge Ruset i Norddal tror likevel at filmen vil gi god reklame til hele kommunen.

– Det håper jeg. Nå er det slik at hele Vestlandet er flott og har sine kvaliteter, men vi kan by på både spektakulær arkitektur, i tillegg til denne flotte naturen, sier han.

Synnøve Jarvik

– Det må være spennende å få reise rundt på forskjellige plasser, samt oppleve nye ting, sier Synnøve Jarvik.

Foto: Bernt Batlzersen / NRK

Selv om ingen av lokalbefolkningen medvirker i filmen, er det likevel en gryende filmfeber blant ungdommen i bygda, som har fått en innføring av britene i hvordan film skapes.

– Det virker kjekt, sier Kristina Bjørstad, som drømmer om å bli skuespiller.

– Det må være spennende å få reise rundt på forskjellige plasser, samt oppleve nye ting, sier Synnøve Jarvik.

– Folk vil oppdage Norge

I slutten av denne uka skal opptakene være gjennomført, noe som betyr retur til England for filmskaperne. Mark Digby er sikker på at mange vil oppdage Norge gjennom «Ex Machina».

– Jeg tror naturen er så storslått og spesiell, at alle vil spørre hvor vi filmet hen. Folk kommer til å finne ut at det er Norge, sier Digby.

Filmfeber Valldal

Av og til man må ta stigen fatt for å få de vinklene man ønsker.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK