Hopp til innhold

Fikk skarp kritikk: – Uaktuelt å gå tilbake til permanent helgestengning

Fagdirektøren i Helse Møre og Romsdal, Odd Veddeng, er ikke innstilt på å vende tilbake til ordningen med permanent helgestengt barneavdeling i Kristiansund.

Odd Veddeng

Fagdirektør i Helse Møre og Romsdal, Odd Veddeng, måtte svare etter kritikken fra Statens Helsetilsyn i Sebastiansaken.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Fredag ble det kjent at Helse Møre og Romsdal, AMK og legevakta i Kristiansund får skarp kritikk etter at den 10 måneder gamle babyen Sebastian døde 22.februar i fjor.

Sebastian som var blitt hjerteoperert, og som hadde alvorlig medfødte misdannelser og kroniske luftveis- og svelgeproblemer, ble akutt dårligere. Det skjedde i en situasjon der barneavdelinga i Kristiansund var helgestengt.

For dårlig forberedt

Markering for barneavdelinga i Kristiansund

Dødsfallet førte til en spontan markering utenfor sykehuset i Kristiansund.

Foto: Remi Sagen / NRK

Helse Møre og Romsdal får kritikk for ikke å ha gjennomført tilstrekkelige forberedelser før de stengte barneavdelingen i Kristiansund i helgene.

Rett etter dødsfallet valgte Helse Møre og Romsdal å gjenåpne barneavdelinga i helgene. I påvente av rapporten fra Statens Helsetilsyn har ikke helseforetaket gjort noen endringer på dette. Nå er det lite sannsynlig at helseforetaket vil vende tilbake til helgestengning.

– Jeg tror det sitter langt inne å drive med en slik modell. Skal vi gjøre endringer må vi tenke på andre modeller, sier fagdirektør Odd Veddeng.

Men i feriene blir barneavdelinga fortsatt stengt, blant annet kommer dette til å skje i påskeferien.

– Stengning i ferier og høytider har vi holdt på med i mange år og det har vært lite problematisk. Det er på en måte mindre komplisert å stenge i en periode på ti dager enn å stenge gjentatte ganger i to dager, sier Veddeng.

– Bør ikke være påskestengt

Kjersti Toppe

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) mener barneavdelinga i Kristiansund må holdes åpen i påskeferien.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Men 1. nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomitè, Kjersti Toppe (Sp) mener Helse Møre og Romsdal må omgjøre beslutningen om å holde barneavdelinga i Kristiansund påskestengt

– Det er uholdbart at barneavdelingen skal holdes stengt nå i påsken, samtidig som en så skarp kritikk fra Helsetilsynet henger over Helse Møre og Romsdal . Det gir ikke trygghet, skriver Kjersti Toppe i en pressemelding.