NRK Meny
Normal

Har fått inn tips om navngitte personer

Politiet har nå fått inn flere titalls nye tips i overgrepssaka mot to eldre kvinner i Sula på Sunnmøre i fjor sommer. Også om konkrete personer. Nå ber politiet eldre kvinner om å ta kontakt.

Fantomtegning av mistenkt i Sula-saken

ETTERLYST: Vet du hvem detter er? Politiet etterlyser en mann som ble observert to dager før overgrepet 15. juli i fjor.

Foto: Fantomtegning Kripos

Onsdag 15. juli ble en kvinne i 80-åra i Mauseidvåg på Sunnmøre overfalt og voldtatt i hjemmet sitt. Bare få uker etterpå, 23. august, ble en annen eldre kvinne overfalt og forsøkt voldtatt i omsorgsboligen sin, ikke langt unna det første offeret.

Politiet bekrefta mandag at de har sikra DNA-spor, og har nå fått inn flere tips etter at de gikk ut med en fantomtegning av en mann som de mener ble observert på trappa til fornærmede to dager før det første overfallet.

Et vitne som har beskrevet mannen til politiet sier han er ca. 180–185 cm, slank med mørkt hår. Det er ikke retta mistanke mot han, men han kan sitte inne med viktige opplysninger.

Samme gjerningsmann

Elin Drønnen

Politiinspektør Elin Drønnen sier at de visste ganske tidlig i etterforskninga at det var samme mann som hadde overfalt begge kvinnene.

Foto: Hans Olav Landsverk

DNA-sporene viser at det er samme gjerningsmann i begge overgrepene. Siden i fjor sommer har politiet på Sunnmøre utført en omfattende etterforsking med blant annet rundspørring i nabolaget, kartlegging av bevegelser og innsamling av et stort antall DNA-prøver.

TV2 satte i går kveld igjen fokus på saka i programmet "Åsted Norge".

Tirsdag forteller politiinspektør Elin Drønnen at de har fått inn flere titalls tips, både fra TV2 og direkte til politiet. Stort sett gjelder det tips om navngitte personer.

– Vi tenker at han kan ha lokal tilknytning til Sula. Men vi kan ikke utelukke at han har vært andre steder i landet.

Politiet har få beskrivelser av gjerningsmannen, men har et bilde av hvor gammel han er og hvordan han ser ut. Men det ønsker de ikke å gå ut med nå.

Ber eldre kvinner ta kontakt

– Vi ønsker å be eldre kvinner eller andre som vet om folk som har blitt utsatt for ubehagelige episoder om å ta kontakt med politiet. I tillegg har vi fått tips om at noen har kjent på dørhåndtak og ringt på hos folk om nettene. Det har skjedd flere ganger siden i sommer, og vi har rykket ut etter slike tips, sier politiinspektøren.

Til nå har politiet henta inn prøver fra 785 personer etter overfallene som skjedde under The Tall Ships’ Races og Jugendfest i Ålesund. Politiet har også sjekka i utenlandske DNA-register – men uten treff.

– Er det aktuelt å spørre alle menn i Sula om DNA-test?

– Vi tar et utvalg, ut ifra taktisk etterforskningshensyn, slik at de personene det er aktuelt å spørre de vil bli kontakta av oss, forteller Drønnen, og legger vekt på at det ikke er retta mistanke mot dem som blir spurt.