Hopp til innhold

Fares (14) lå 25 minutter under vann - overlevde

For ti dager siden havnet Fares Khader under vann. Og ble liggende på syv meters dyp. Lenge. I dag er han sjeleglad for å være i live.

Fares Khader

MIRAKEL: Fares Khader lå 25 minutter under vann, men overlevde.

Foto: Hans Olav Landsverg/NRK

Khalida Aldasouky og Mufaz Khader

FORELDRE: Pappa Mufaz og mamma Khalida fulgte med mens mediene intervjuet sønnen Fares som ved et mirakel overlevde drukningsulykken.

Foto: Hans Olav Landsverk/NRK

– Jeg husker absolutt ingenting fra den dagen, ikke engang at jeg var og badet. Det er skummelt, sier Fares Khader.

I rundt 15 minutter lå den unge gutten på bunnen av Rotevatnet i Volda, 20 meter fra land, syv meter under vann. I den perioden utspilte det seg stor desperasjon og fortvilelse på overflaten.

I de dramatiske minuttene som fulgte etter at lillebroren hadde ropt om hjelp, prøvde flere jenter fra bygda å dykke ned til Fares, men syv meter er en lang avstand å dykke for de fleste mennesker. De unge jentene måtte til slutt gi opp.

I løpet av disse minuttene ble nødetatene varslet og etter kort tid var dykkere på plass. De fikk hentet opp 14-åringen, som deretter fikk førstehjelp på stedet.

I dagene som fulgte svevde Khader mellom liv og død. Han var kritisk skadet, men etter to dager på Ålesund sykehus våknet han. Tre dager etter ulykken ble han erklært utenfor livsfare.

– Skjedde noe med ryggen min

Ulykke Årneset Volda

Nødetatene rykket ut til Rotevatnet da Fares Khader endte opp på bunnen av innsjøen. Det ble utført førstehjelp på stedet på den unge gutten.

Foto: MAGNE JONNY KRUMSVIK

Khader, som kom til Norge for tre år siden fra Palestina, husker ingenting fra dagen ulykken skjedde.

Derfor skjønte han lite da han plutselig lå i en seng i et hvitt rom på Ålesund sykehus med mange mennesker rundt seg.

– Jeg skjønte ikke hvorfor jeg var på sykehuset da jeg våknet. Da fortalte de at jeg hadde druknet og hadde ligget mange meter under vann i 25 minutt, sier Khader.

– Jeg fikk vite alt som skjedde den dagen av broren min. Jeg og han var på tur med to venner, og så hadde vi vært ved Rotevatnet. Der hadde jeg badet, så skjedde det noe med ryggen min som gjorde at jeg druknet, forteller han.

Traff jentene igjen

Fares Khader med jentene

JENTENE: Fares Khader sammen med jentene som gjorde alt de kunne for å redde han.

Foto: Hans Olav Landsverk/NRK

Etter at han kom tilbake til Volda igjen har han fått møte jentene som gjorde alt de kunne for å redde han. Khader er takknemlig for innsatsen de gjorde.

– Det er ikke første gang jeg møter de, for vi går på skole sammen. Det var veldig kjekt å få treffe jentene igjen. Jeg takket de for hjelpen, sier han.

Khader har ikke vært tilbake ved Rotevatnet og har ingen planer om å bade der igjen. Han har fått streng beskjed av foreldrene om å ta det med ro, men er klar på hva planene er for resten av sommerferien.

– Nå skal jeg spille fotball, også håper jeg at jeg er like god som før, smiler han.

For ti dager siden havnet Fares Khader under vann. Og ble liggende på syv meters dyp. Lenge. I dag er han sjeleglad for å være i live.