Hopp til innhold

– I dag tenker vi ekstra på de vi kjenner

Bare for ett års tid siden forlot han livet og jobben sin i redningstjenesten på Svalbard. I dag tenker han ekstra mye på vennene som har mista husene sine i snøskredet.

Frivillige og redningsmannskaper graver i snømassene for å lete etter savnede i Longyearbyen

REDNINGSAKSJON: Folk ble bedt om å melde seg med spader, og rundt 100 personer har lett etter folk i de enorme snømassene.

Foto: Tipser / NTB scanpix

Erlend Folstad har bevisst latt være å belaste telefonlinjene til Svalbard lørdag. Men han har fulgt nøye med på hva som skjer på sitt tidligere hjemsted.

– De som har mest behov, de med familie i Longyearbyen, bør få ringe, sier han til NRK lørdag ettermiddag.

Ti hus ble truffet av et stort snøskred i Longyearbyen på Svalbard lørdag formiddag. Skredet gikk fra Sukkertoppen og traff ti av de berømte spisshusene. En mann i 40-årene er bekreftet omkommet.

Kjenner flere berørte

FLYR HØGT: Større satsing på vasskraftutbygging medfører større behov for helikopter.

Erlend Folstad var for første gang på Svalbard i 1996. Siden har han jobbet både hos Sysselmannen og i redningstjenesten.

Foto: Hans Henrik Løken

Folstad jobbet for Sysselmannen i åtte år før han gikk over til en jobb i Airlift, søk- og redningstjenesten på Svalbard. Der jobbet han frem til i fjor, da han bestemte seg for å flytte til Ålesund.

– Svalbard er en plass der det har skjedd mange tragiske hendelser opp gjennom tida. Og i dag tenker vi ekstra på de vi kjenner. Vi håper at det har gått bra med alle. Vi har flere venner som bor i den husrekka som ble tatt av skredet, sier Folstad.

Ifølge han har det flere ganger vært snakk om at de såkalte spisshusene ligger utsatt til for skred.

Selv har han opplevd mange forferdelige hendelser på Svalbard. Operaflyulykka i 1996 der 141 mennesker mistet livet. Norges verste flyulykke i antall omkomne. I gruveulykken året etterpå omkom 23. Og ellers har han sett og jobbet med tragiske hendelser både til havs og på fjellet.

– Et samfunn som stiller opp

Han forteller at samfunnet på Svalbard er spesielt. De færreste som bor der har nær familie i nærheten, og naboene blir derfor som familie.

– Det er et samfunn som er veldig flinke til å stille opp både med å hjelpe til i søk og redning, men også å ta vare på dem som blir evakuert, sier han.

Han sier at det er mange dyktige folk i helsevesenet og i redningstjenesten, og at Svalbard er flinke til å takle slike ting når det skjer.

Meteorolog John Smits forklarer hvordan snøskredet i Svalbard kan ha gått.

Meteorolog John Smits om skredet på Svalbard.

Longyearbyen-skred