NRK Meny
Normal

Ei kvinne fra Ålesund fikk Norge til å tenke

Journalist Synnøve Åsebø fra Ålesund leverte før helgen sin arbeidsgiver, VG, en sak om to åtteåringer som skulle feire bursdag. I dag kaller Magne Hoseth den for « en nasjonalt viktig sak».

Synnøve Åsebø Foto: Mattis Sandblad/VG

Ålesundskvinna, Synnøve Åsebø (31), trodde hun leverte en ordinær sak som ville generere litt interesse. Hun tok kraftig feil. Saken om to åtteåringer er alt nå blant historiens mest leste VG-saker.

Foto: Sandblad, Mattis / VG

Det er et utrolig viktig tema nasjonalt VG her belyser

Magne Hoseth

Synnøve Åsebø fra Lerstad i Ålesund, er signaturen bak nyhetssaken om to åtte år gamle gutter som inviterte til bursdagsselskap, der ingen gjester møtte opp.


Historien til de to guttene ble fortalt av moren til VG i går. Da Synnøve møtte på jobb i dag, var den delt over 31 000 ganger på Facebook.

– Denne saken havnet ganske tilfeldig på mitt bord etter at den ble tipset inn til oss på ordinært vis. Tipset kom som en følge av at guttenes mor hadde fotografert den uberørte godteriskålene og postet bildet på Facebook og fortalt om hendelsen rundt bursdagsselskapet, forteller Åsebø til NRK.

Slik ble saken til

Åsebø ringte guttenes mor og spurte om hun ville fortelle sin historie til VG. Søndag ble saken publisert og i ettertid har redaksjonen i VG blitt nedringt av engasjerte lesere landet over, som helt tydelig var berørt av saken.

På Twitter skrev blant annet fotballspilleren Magne Hoseth:

Hjerte mitt blør når e les saken i vg om åttåringan! Den største gleden du kan ha er å glede andre! Vi må alle kjempe mot mobbing! (sic!)

– Det er et utrolig viktig tema nasjonalt VG her belyser, derfor engasjerte jeg meg straks på Twitter. For selv om jeg vokste opp med bare sju medelever på Bodalen barneskole på Averøya, hvor alle var med på alles bursdager, er det lett å skjønne situasjonen til de to åtte år gamle guttene, sier Hoseth til NRK.

Magne Hoseth

Magne Hoseth leste søndagens VG-sak og engasjerte seg straks i sosiale medier. Moldespilleren har i flere år engasjert seg i kampen mot mobbing.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Redaksjonen måtte omprioritere

Journalisten fra Ålesund er ydmyk over at saken nå har gått inn i historien som én av de mest leste sakene i VGs historie på nett.

– Slike dimensjoner kan ikke forutsees. Vi som jobbet med den merket på oss selv at saken berørte oss, og vi håpet den ville skape interesse, men at den skulle anta slike dimensjoner, kom som en overraskelse, sier Åsebø.

Hun forteller at kollegaer i VG søndag måtte endre arbeidsoppgaver etter pågangen, delingen i sosiale medier og tilbakemeldingene fra lesere.

– I utgangspunktet ble denne saken levert som én sak for seg selv. Men da interessen tok av måtte flere kollegaer av meg, kommentatorer inkludert, kaste seg rundt og produsere mer journalistikk rundt denne saken, sier hun og legger til at hun snakket mye med redaksjonssjef Svein Arne Haavik om på etikk og form før saken ble publisert.

Tøft valg

Dette er blant historiens mest leste VG-saker på nett

Geir Larsen, analysesjef VG

Åsebø har i løpet av mandags formiddag gjort seg noen tanker om valget familien til de to guttene tok da de valgte å stå frem i VG, og dermed la grunnlaget for en sak av historiske dimensjoner for avisen.

– Det er selvsagt veldig hyggelig at sakene man jobber med blir godt lest, men her er det først og fremst familien som skal ha all ære for at de ville gå ut i VG og snakke åpent om et vanskelig tema. Deres historie berørte mange.

Og fotballspilleren Hoseth, som selv har stått åpent frem om sine vanskeligheter i livet, er enig.

– Ufattelig modig gjort, et tøft valg og et svært viktig bidrag i kampen mot skjult mobbing. Det er ufattelig at slik fortsatt eksisterer i «verdens rikeste land», sier han.

Mens Magne Hoseths samboer Monica kjemper for livet under tung cellegiftbehandling på St. Olavs hospital i Trondheim, stiller Magne Hoseth opp til hver bidige Molde-trening.

For kort tid siden sto Magne Hoseth selv fram hos NRK med sin samboers kamp mot kreften.