Hopp til innhold

Drømmehuset var fullt av rotter

Samuel Skrede og Ai-Ling Chiu fikk endelig det huset de hadde drømt om, men så viste det seg at boligen var invadert av rotter.

Rottelik i kjeller

ROTTEHUS: Dette synet møtte Ai-Ling Chiu og Samuel Skrede i huset, som de lenge hadde drømt om.

Foto: Help Forsikring

Ai-Ling Chiu og Samuel Skrede

EIERE: Ai-Ling Chiu og Samuel Skrede trodde de hadde kjøpt drømmehuset. Få dager etter kjøpet var gjennomført oppdaget de at veggene var full av spor etter rotter.

Foto: Magnus Gamlem/NRK

– Da vi rev en vegg i første etasje, stod stanken ut. Det ble helt umulig å være i huset. Rottene hadde gjort fra seg inne i veggen og det er en stank jeg kommer til å huske resten av livet, sier Skrede.

Opplevelsen i fjor sitter fremdeles i kroppen til paret.

– Ser mange lignende saker

Thomas Bartholdsen

FORBRUKERRÅDET: Thomas Bartholdsen er kritisk til hvordan boligbransjen opererer og sier at familien Skrede har vært heldig som har kommet seg ut.

Foto: Ole Walter Jacobsen

I prospektet ble huset beskrevet som en «innholdsrik enebolig med oppussingsbehov». Men ingenting om spor av rotter.

– Det fant vi først ut etterpå. Det var en svært fortvilende situasjon, sier han.

Thomas Bartholdsen hos Forbrukerrådet er ikke overrasket. De får inn flere lignende saker hvert år. Han mener folk må skille mellom det som kommer fram i prospektet fra megler og det som er grundigere fakta om boligens tilstand.

– Mye av ansvaret blir lagt på kjøper, og ofte blir man avvist om en reklamerer til eierskifteselskapet, som hevder man burde undersøkt bedre. Vi kjenner mange saker der folk har kjempet i årevis. I mellomtiden må de bo i et hus som er helsefarlig, sier han.

Takstmann og megler fritar seg fra ansvar

Rottelort

SPOR: Det ble gjort funn av rotteavføring flere steder i husets vegger.

Foto: Help Forsikring

Huset ble solgt med en takst, men ikke en tilstandsrapport. Skrede er kritisk til at megleren ikke kan kreve en grundigere rapport. Også selskapet som utførte taksten, mener det er en fordel å ha mest mulig informasjon om en bolig.

– Her er det bestilt en vanlig verdi- og lånetakst, men ingen boligsalgsrapport. Ved en boligsalgsrapport gjør vi en gjennomgang av alle rom og konstruksjoner i huset med tanke på fukt og andre avvik, sier takstmann Frode Mauren.

Han mener flere kjøpere burde kreve grundige takseringer før de skriver under på kjøpspapirer.

Heller ikke megleren som solgte boligen mener de kunne gjort noe annerledes.

– Jeg skjønner at dette har vært en belastning for kjøper, men som meglere baserer vi oss på opplysninger fra takstmann og selger. Som boligselger kan man velge mellom verdi- og lånetakst eller boligsalgsrapport, sier megler Marit Aursnes.

NRK har ikke lykkes i å få en kommentar fra husets selger.

Fikk hjelp til å heve kjøpet

Familien Skrede fikk hjelp fra forsikringsselskap til å heve kjøpet og fikk tilbake kjøpesummen på 4,6 millioner kroner. I ettertid er boligen solgt igjen, denne gangen som et rivingsobjekt med en prislapp på 1,5 millioner.

– Vi er lykkelige for å ha kommet oss ut uten økonomiske tap, men det har kostet oss mye tid og krefter, og for oss var det en psykisk belastning den første perioden, forteller Samuel Skrede.

De har ingen planer om å prøve seg på boligmarkedet igjen med det første.

– Det er ikke alle som får hevet kjøpet. Dette paret har vært utrolig heldige, konkluderer Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.