NRK Meny
Normal

Dømt til 60 dagers betinget fengsel: Slo sønn med flagg

Et ektepar fra Romsdal har blitt dømt for legemsfornærmelse mot sine to sønner. Kvinnen skal blant annet ha truet sønnen med å skjære av ham tungen.

Norges lover

FENGSEL: Romsdal tingrett har dømt et ektepar til 60 og 30 dager i betinget fengsel for å ha utøvd legemsfornærmelse mot sine to sønner.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det var mellom 2011 og 2015 at moren i 30-årene skal ha krenket de to sønnene. Også far var tiltalt for mishandling. Han skal ha slått barna og var tiltalt for å ha unnlatt å gripe inn og stoppe ektefellen.

Nå er ekteparet dømt i Romsdal tingrett etter straffelovens § 228 første ledd, der mor fikk 60 dagers fengsel og far fikk 30 dager, begge betinget med prøvetid på to år.

Kvinnen skal ha slått barna gjentatte ganger med flat hånd, og ved en anledning slått den yngste sønnen i hodet med knyttet hand. Hun slo han også med et flagg og holdt opp en kniv. Moren skal ha truet med at hun skulle skjære av han tungen.

Retten fant kvinnens forhold mer alvorlige enn de forhold retten hadde funnet bevist at mannen hadde begått.

Følte hun «møtte veggen»

Kvinnen erkjente i retten at hun ved fire anledninger hadde utøvd det hun mente var grenseoverskridende adferd, men ikke straffbare handlinger mot barna. Dette ved at hun smekket barna på armer, rumpe og lår. Episodene skjedde ifølge tiltalen i forbindelse med grensesetting av barna.

Kvinnen fortalte retten at på grunn av at ektemannen var mye borte med jobb, følte hun at hun etter hvert «møtte veggen». Hun var sliten, følte seg deprimert og hadde lite overskudd. Hun skal dermed ha blitt lett sint på barna og mistet besinnelsen.

Ektemannen erkjente at han ved en anledning smekket sønnene på rumpa eller lår. Han skal også ha tatt dem etter øret, for å få dem til å høre etter.

I retten skal sønnene ha vitnet om forholdene, og fortalt at foreldrene har sluttet med legemsfornærmelser etter tiltalen kom.

I rettens vurdering har det blitt lagt vekt på at legemsfornærmelsen lå i nedre sjikt av straffeloven, og det kan heller ikke legges til grunn at barna har fått noen psykiske plager eller skader som følge av voldsutøvelsen. Foreldrene er dermed ikke dømt til å betale oppreisningserstatning.

Retten skriver i sin dom at etter at forholdene har blitt avdekket har barna fortsatt å bo sammen med sine foreldre, og retten legger til grunn at det har skjedd en positiv utvikling i barnas omsorgssituasjon.