Derfor strømmer tilflyttere til sunnmørsbygda

Tomtesalget har økt kraftig i bygdene på Søre Sunnmøre etter åpningen av Kvivsvegen for ett år siden. Meglerne er likevel klar på hva kommunen må gjøre for å sikre tilflytting i fremtiden.

Kvivsvegen 1 år etter

Førstkommende søndag er det nøyaktig ett år siden Kvivsvegen åpnet. Dette er vegen som binder Søre Sunnmøre sammen med Hornindal, Grodås og videre til Sogn og Fjordane.

Telefonen ringer flittig når NRK besøker eiendomsmegler Johnny Kragset ved Kragset Eigedomsmekling i Volda. Budrundene ved meglerkontoret driver prisene oppover, og kundene kjemper om de beste eiendommene.

Mange av eiendommene selges også langt over takst. Presset på boligmarkedet viser nemlig at flere velger å flytte til tettstedene Volda og Ørsta.

Grunnen til dette? Jo - Kvivsvegen, som runder 1 år førstkommende søndag.

Vegen som binder Søre Sunnmøre sammen med Hornindal, Grodås og videre til Sogn og Fjordane har nemlig åpnet opp en heelt nytt jobbmarked, noe som gjør det mer lukrativt for folk som ønsker å flytte til distriktene.

Johnny Kragset

Eiendomsmegler Johnny Kragset sier det er enklere for folk å vende tilbake når Kvivsvegen har utvidet jobbmarkedet.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

– Vi ser at det er enklere for folk å vende tilbake etter endt høyere utdanning. Arbeidsmarkedet er større, og folk som etablerer seg i Volda jobber kanskje i Hornindal, Stryn, Ulsteinvik og Herøy, sier Kragset.

Krever mer tilrettelegging

Allerede for ett år siden da Kvivsvegen åpnet, så eiendomsmegleren lyst på fremtiden. Han forutså lett det som nå har skjedd: Kvivsvegen har sørget for tilstrømming av nyetablerere i bygda.

NRK ble med Kragset ut på en av eiendommene som selskapet nettopp har solgt til en ny eier. Prisen ble selvsagt høy.

– Det er en veldig fin eiendom med særpreg, som ligger sentralt i Volda, sier Kragset.

Der fins allerede mange hus og tomter som dette, men megleren mener kommunene må gjøre enda mer for å trekke til seg flere innbyggere, selv om både Kvivsvegen, Eiksundsambandet og store arbeidsplasser er klare.

– Kommunikasjonsmessige endringer er ikke nok i seg selv. Det skal være attraktivt. Folk ønsker nye og moderne kulturhus og idrettshaller. Det må de ansvarlige notere seg og gjøre noe med, avslutter han.

Kvivsvegen

Eiendommer som denne er svært ettertraktet i Volda.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

Pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge