NRK Meny
Normal

Dagen for å lære førstehjelp

Røde Kors bruker fødselsdagen til å rette fokuset mot førstehjelp i hjemmet og personlig beredskap.

Røde Kors markering på Moa i Ålesund 6.mai

Lørdag markerte Røde Kors den internasjonale Røde Kors dagen med fokus på livreddende førstehjelp

Foto: Britt-Cecilie Pedersen

8. mai er fødselsdagen til Røde Kors' grunnlegger Henri Dunant, og er en offisiell og internasjonal merkedag. I Norge feires dagen ved å fokusere på reglene og prinsippene bevegelsen er tuftet på

Livsviktig kunnskap

Førstehjelpsansvarlig i Møre og Romsdal Røde Kors, Aage Henriksen, sier målet med fokuset i år er at flest mulig skal lære seg livreddende førstehjelp.

Aage Henriksen

Aage Henriksen i Møre og Romsdal Røde Kors maner alle til å lære seg førstehjelp eller friske opp kunnskapen som enkelt kan redde liv hjemme og på arbeidsplassen.

Foto: Leiv-Erik Bondevik / NRK

– Derfor arrangerer lokallagene kurs og vi viser oss frem på butikksenter og i bedrifter, forteller Henriksen. Lørdag hadde de stand både på Moa Butikksenter i Ålesund og i Kristiansund.

– Det er fint hvis folk kan følge med på annonseringen fremover, så kan de melde seg på der vi har kurs, sier Henriksen.

Satser på barnehagene

I Møre og Romsdal har nå 240 av de 300 barnehagene fått førstehjelps-sett de har begynt å bruke. Settene er gitt av Røde Kors og Gjensidigestiftelsen.

Men hva kan barna gjøre da?

Røde Kors markering på Moa i Ålesund 6.mai

Det er viktig at selv små barnehagebarn lærer seg førstehjelp, sier Aage Henriksen. Barnet er kanskje den eneste til stede og kan for eksempel fjerne en matbit fra munnen til en annen.

Foto: Britt-Cecilie Pedersen

– Barna kan lære seg å legge en person i sideleie og de kan også sjekke om det er et fremmedlegeme i munnen til en annen person. Dessuten sier vi at barnet kanskje er den eneste som er til stede – derfor er det viktig at et barn kan gripe inn, sier Aage Henriksen.

Viktig å friske opp kunnskapen

En undersøkelse som Respons Analyse har gjort for Røde Kors viser at 6 av 120 sier de har førstehjelpskunnskap som er mere enn 5 år gammel. (av 10 sier de gjerne vil at slik opplæring blir organisert ved arbeidsplassen. 6 av 10 svarer at de IKKE ville ytt førstehjelp i en akutt situasjon. Mange er redde for å gjøre feil og mange er usikre.

– Derfor er det utrolig viktig at alle setter av litt tid enten for å lære for første gang eller for å friske opp gammel kunnskap. Jeg er helt sikker på at mange liv blir berget ved at lærer seg den mest elementære førstehjelpen, sier førstehjelpsansvarlig Aage Henriksen