Brrrr....vi skrur på varmen!

Kulda setter inn, og strømforbruket er jevnt over høyt over hele landet. I dag målte Statnett det høyeste strømforbruket på lang tid.

Eidsfossen i Våler

Det er kaldt i Eidsfossen i Våler i dag. Flere steder over hele landet er det i dag minusgrader.

Foto: Finn Busk

Kulda setter inn og kaldere skal det bli. Landets kaldeste sted var natt til i dag Tynset, med 33,8 minusgrader.

LES OGSÅ:
Her var det kaldest i Norge i natt

Samtidig som kulden setter inn, skrur vi varmeovnen på.

Irene Meldal

Irene Meldal sier strømforbruket i Norge er jevnt høyt nå.

Foto: Statnett

– Det høyeste forbruket vi har målt i dag er 23 100 megawattimer. Det høyeste vi har målt noen gang var for to år siden, i januar 2010. Da var det på 24 000 megawattimer, sier kommunikasjonssjef i Statnett, Irene Meldal.

Bruker mest strøm når vi kommer på jobb

– Strømforbruket i Norge er jevnt høyt nå, selv om det altså har vært målt høyere før, sier Meldal.

LES OGSÅ:
Tidenes strømrekord i Norge
Brannrisikoen øker i kulda

Ellers i desember og januar måned har strømforbruket ligget på rundt 20 000 megawattimer, ifølge Meldal. På natten har det vært litt mindre.

– For da er folk stille og rolig og lyset er slukket. Vi når en topp rundt klokken 08–10 på dagen, med en gang folk kommer på jobb og starter dagen sin. Og så på ettermiddagen når folk kommer hjem, sier Meldal.

Kjølig værtype i dagene fremover

Kaldt på Røros

Natt til mandag var det kaldt på Røros.

Foto: Lise Dukan

Ifølge meteorolog Bente Wahl vil det bli kaldere, og det er meldt ned mot 36 minusgrader flere steder i dagene framover.

– Det kommer nok til å holde seg kaldt fram til torsdag. I helga vil temperaturene trolig stige litt. Det er en kjølig værtype, men det er lokale forskjeller, sier Wahl til yr.no.

Ifølge Irene Meldal er Statnett bygget opp for å tåle en slik kulde, så strømforsyningene vil fungere som vanlig.

Ingen ny rekord i dag

I Molde-området ble det målt et forbruk på 130 megawatt i formiddag, og det er på ingen måte ny rekord. Den ble satt 5. desember i fjor, da innbyggerne i Molde, Fræna, Eide, Gjemnes, Aukra og Misund svidde av 165 megawatt.

– Det kan sikkert dra på seg litt utover i uka, dersom temperaturen holder stand, sier daglig leder Gerhard Eidså i Istad Kraft. Eidså er også kraftforsyningens distriktssjef, og sier ingenting tyder på at situasjonen er kritisk.

Gerhard Eidså

Dagleg leiar Gerhard Eidså i Istad Kraft.

Foto: Istad Kraft

– Det har ikke kommet melder om at forsyningen er trua, sier han.

... og så stiger prisene

Det er mange som sjekker strømprisene disse dagene. For når temperaturen faller og forbruket øker, så stiger også prisen. Eidså sier folk flest forstår mekanismene.

– Jeg har inntrykk av at folk forstår at når det blir kaldere ute, så blir også strømmen dyrere, men nå har vi heldigvis gode magasinfyllinger, så det demper jo prisene noe, sier Eidså.