Hopp til innhold

Brannrisikoen øker i kulda

Kulda fører til sprengfyring med ved og elektriske ovner. Flere alvorlige branner kan unngås ved bedre kontroll av elektriske anlegg og ildsteder, mener Norsk brannvernforening.

Brannen på Leirvik

Det brant i Leirvik sentrum på Stord i Hordaland i dag tidlig.

Foto: Adrian Særsten

En person omkom i en brann i en terrasseblokk på Lisleby i Fredrikstad i dag. Flere bygg i Leirvik på Stord i Hordaland stod i brann i formiddag.

På Linderud i Oslo ble en mann alvorlig skadd etter en brann i en boligblokk der 45 personer ble evakuert. I Hemne kommune i Sør-Trøndelag brant et hus ned til grunnen .

LES OGSÅ: Person funnet i brannruinene

Det har vært flere alvorlige branner de siste dagene. Kulda fører til rekordhøyt strømforbruk. Mellom klokken åtte og ni i dag noterte Statnett en topp på 24 000 megawatt på en time. Aldri før har forbruket vært så høyt i Norge.

LES: Tidenes strømrekord er satt

Takket være kuldegrader over hele landet opplever også vedhandlere rekordstort salg av vedsekker som folk bruker til å varme opp boligene sine.

Vedfyring og det høye strømforbruket er med å øke risikoen for brann.

LES: Minus 41 på Røros

Økt brannrisiko i kulda

- Nå man tar ut ekstra mye strøm risikerer man å overbelaste det eletriske anlegget sitt. Det medfører en brannsrisiko ved at man får overoppheting i ledningsnett som blir så varmt at det smelter. Det kan føre til brann, sier informasjonssjef Sturle Hagen i Norsk brannvernforening.

Brann Inderøy

Ingen ble skadet i denne brannen i et hus i Inderøy i Nord-Trøndelag i formiddag.

Foto: Frank Almås / NRK

Mange klarer ikke å få temperaturen opp bare med elektriske ovner og må fyre med ved for ikke å fryse.

- Det er viktig å forsikre seg om at skorstein og ildsted er i orden. Dersom man er i tvil om det er i orden bør man kontakte brann- og feiervesen, eller fagfolk som kan etterse ildsted og skorstein, sier Hagen.

- Sjekk sikringsskapet

- Folk skal selvfølgelig ikke fryse. I forhold til el-anlegget bør folk ta seg en tur innom sikringsskapet og kjenne etter om det lukter svidd, eller om det er sikringer som er for varme til å ta på. Dersom man oppdager slike feil bør man først redusere noe på strømuttaket, slik at man får ned belastningen på anlegget. Deretter bør man kontakte elektriker som kan gå over anlegget og finne eventuelle feil, sier Hagen

Mange branner kunne vært unngått dersom de elektriske anleggene hadde vært bedre kontrollerte.

Et elektrisk anlegg der koblinger er i orden og sikringer er beregnet å koble ut ved overbelastning, skal ikke være brannfarlig. Alle har selv ansvar for at el-anlegget er i orden og samsvarer med elektroforskrifter, opplyser Elsikkerhetsforbundet.

- Ikke fyr for hardt

- Når det gjelder fyring med ved er det en vanlig feil å legge inn for mye ved og fyre med for lite trekk. Da får man en dårlig forbrenning, lite varme, og mye forurensing. Det er heller ikke særlig økonomisk. For hard fyring danner også et beksot i skorsteinen, som kan ta fyr. Da kan det oppstå sotbrann i skorsteienen. Det kan i verste fall spre seg til brann i boligen, sier Sturle Hagen.

LES: Brannvesenet: Fyr med varsomhet!

LES: Fyrer du for kråka?

- Sjekk brannvarsleren

Kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) sier til NRK.no at sprengfyring og et overbelastet elektrisk anlegg gir økt brannrisiko nå i den kalde perioden.

- Vi ser at det er mange branner for tiden. De to siste årene har vært to dystre brannår. Vi oppfordrer folk spesielt til å sjekke brannvarslere, brannslukkeapparater og rømningsveier. Ved brann om natten er det spesielt viktig å vite hvordan man skal komme seg raskt ut, sier Osland.

AKTUELT NÅ