Slik brøyter de seg frem til Geiranger

Hvert år må veien mellom turistbygda Geiranger og Langvatn brøytes fri for snø. Det er et spektakulært syn.

Statens vegvesen brøyter veien mellom Geiranger og Langvatn.

EKSTREM SNØBRØYTING: Det er enorme mengder snø som må fjernes før veien kan åpne. Videoen er filmet av Statens vegvesen.

1000 m.o.h. er snøfresere nå i full gang med å gjøre fylkesvei 63 mellom Geiranger og Langvatn synlig. Snøfreserne jobber seg gjennom fire meter dyp snø innover fjellet, for å gjøre veien klar til våren.

Det er mer snø i fjellet over Geiranger i år, enn det har vært på flere år. Til sammenligning var det bare 1,5 meter dyp snø på samme tidspunkt i fjor.

– Vi er avhengig av høyere temperaturer, og at snøskredet fra Stavbrekkfonna går slik at vi kan jobbe trygt den siste biten mot Langvatn. Det er først da vi kan si med større sikkerhet når veien kan åpnes, forteller byggeleder i Statens vegvesen, Kåre Berge.

Geiranger

Veien skal sørge for at turistene kommer seg frem til turistbygda Geiranger i sommer. Om lag 700 000 turister besøker stedet hvert år.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen

300–1500 meter hver dag

Det er to snøfresere og en gravemaskin som fjerner mellom 300 og 1500 meter med snø hver dag. På veien møter de på både dyp og hard snø, og man er avhengig av GPS for å faktisk finne veien under snømassene.

Flere steder er det fare for snøskred, noe som gjør jobben ekstra risikabel. Det er derimot erfarne folk som er satt til å gjøre jobben, og sikkerheten er i høysetet.

– Tryggheten til de som arbeider er det viktigste. Vi synes det er kjekt når veien kan åpnes tidlig, men folk må være trygge på jobb. Når skredfaren er under kontroll, været spiller på lag, vi er ferdig med snøryddingen og føreforholdene er gode nok for trafikantene, kan veien åpnes, sier Berge.