NRK Meny
Normal

Blinker som sølv, men er verd sin vekt i gull

Man opplever et rekordfiske på makrell for tiden. Tonn på tonn blir skippet av gårde til land som Japan, noe som betyr gode penger for rederiene.

Flere3 rederier fisker for tiden opp rekordstore mengder med makrell.

Flere båter kom fredag formiddag inn til land med rekordstore makrellfangster. Bare Smaragd fra Herøy alene leverte 800 tonn med sølvskinnende makrell til mottaket på Ellingsøya utenfor Ålesund.

Det er ny rekord for rederiets splitter nye båt.

– For oss er det rekord. 700 tonn var vel den gamle rekorden på gamlebåten, sier Petter Geir Smådal, som er skipper og medeier av Smaragd.

– Det er ganske spesielt, det har ofte vært mer utfordrende å finne makrell enn det er i år, legger han til.

Hektisk på mottakene

En rekke båter har nærmest hatt et kappløp om å komme inn til kai med mest mulig makrell. Halvparten av totalkvoten er fisket på få dager, og det er travle dager på mottakene.

– Det har vært ganske hektisk nå i fjorten dager, og utfordringen er de store volumene. Det er mye fisk på en gang, alt skal fryses, men vi har et veldig bra anlegg som er bygd for det. Det går egentlig veldig bra, mener Karl-Erik Ulvestad ved Brødrene Sperre på Ellingsøya.

Smaragd har alt fisket to tredjedeler av deres makrellkvote på bare tre turer. Skipper Smådal håper at det gode fisket fortsetter.

– Vi får håpe det fortsetter med god tilgjengelighet, godt vær og gode priser, smiler han.