– Nødvendig med betaling for lokalnyheter på nett

Dalende opplag, fri flyt av informasjon på internett og svakere annonseinntekter er noen av utfordringene som setter avisbransjen under hardt press. Men tross stabile tall kan betaling for lokalaviser på nett bli aktuelt veldig snart.

Nettaviser

Møre-Nytt i Ørsta var tidlig ute med abonnements-tjenester på nett. Snart kan flere følge etter.

Foto: Magnus Peter Harnes

De fleste lokalavisene i landet har så langt ikke tatt betalt for produktene de publiserer på nett. Stabile opplagstall og stor interesse fra leserne gjør dette mulig. Likevel har noen blokkert innholdet, eller planlegger å blokkere innholdet, for nettbrukere som ikke abonnerer på deres tjenester.

Rune Hetland

Generalsekretær i landslaget for lokalaviser, Rune Hetland, er ikke i tvil om at lokalaviser må ta betalt på nett.

Foto: Landslaget for lokalaviser

– Det er ikke tvil om at det er helt nødvendig for lokalavisene å få leserinntekter også digitalt. Journalistikk koster enten det skal leveres på papir eller digitalt, sier generalsekretær i Landslaget for lokalaviser, Rune Hetland.

I Møre og Romsdal innførte avisen Møre-Nytt, med et opplag på omtrent 5.700 eksemplarer, en form for betalingsløsning på nett for nesten to år siden, som et prøveprosjekt for Polaris Media.

Kun fem artikler kan leses før nettsiden krever innlogging. Modellen er den samme som flere store, internasjonale aviser, eksempelvis The New York Times, bruker i sin løsning, og bare en av flere modeller som blir testet rundt om i landet.

– Det har vært både oppturer og nedturer. Vi har ikke hatt den utviklingen i tallet på abonnement som vi så for oss, og har konkludert med at vi var for optimistiske, sier ansvarlig redaktør i Møre-Nytt, Rune Sæbønes.

Avisen har omtrent 300 abonnenter på digitalavisen. Håpet og målsettingen er å nå 10 prosent av papiropplaget.

Det ble, i Møre-Nytts regi, gjennomført en brukerundersøkelse for å kartlegge hva som ble gjort feil, og hvor potensialet i betalingsløsningen lå.

– Det viste seg at, og det visste vi egentlig, at interessen for nettavisen handler om oppdateringer. Det er det viktigste. En nettavis må hele tiden være aktuell.

Vil du betale dersom din lokalavis tar betalt på nett? Og hva må eventuelt til for at du betaler for nettinnhold? Si meningen din i kommentarfeltet nederst.

Digital revolusjon

Sæbønes forteller også at store andeler av lesergruppen etterspør en såkalt e-avis, en elektronisk versjon av papiravisen. En rekke aktører i Møre og Romsdal tilbyr allerede dette, og Møre-Nytt er i ferd med å utvikle sin egen versjon.

Interessen for- og bruken av digitale løsninger, da særlig på mobil og nettbrett, øker drastisk i Medie-Norge. Det viser tall offentliggjort av mediebedriftenes landsforbund i februar.

Deling i sosiale medier

Mobil og nettbrett tar i stor grad over hovedandelen av leserskaren til lokalavisene.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg tror at hvis man kan lage et totalprodukt, der en tar betalt for et abonnement, så leserne kan få levert produktet på papir, eller nett, eller på mobil, eller på pad (nettbrett, journ.anm.), eller hvor de vil, der leserne bestemmer hvor de vil lese det, men at det er betalt for, så tror jeg fortsatt at lokalavisene kan opprettholde det gode opplaget sitt, sier Hetland.

Møre-Nytt startet sitt nett-prosjekt da de så fall i opplaget. Det er den første nettsiden avisen har hatt. Nå jobbes det videre med utviklingen av konseptet.

– Prosjektet med betaling på nett er på langt nær ferdig. Siden vi kom på nett med betalingsløsninger for snart to år siden, har andre aviser rundt omkring i landet kommet etter. De har andre modeller, og vi er langt ifra sikker på hvilken løsning som vil fungere på sikt, sier Sæbønes.

Økonomiske utfordringer

Både Sæbønes og Hetland påpeker at journalistikk koster, uavhengig av publiseringsplattform. Nye formidlingsmetoder medfører også nye utfordringer, og den økonomiske biten er avgjørende driften i lokalavisene.

Rune Sæbønes

Rune Sæbønes, ansvarlig redaktør i Møre-Nytt.

Foto: Møre-Nytt

– Det som kompliserer saken ytterligere er momsreglene. Det er nullmoms på papiravis, mens det er fullmoms på nettavis. I avisbransjen er det ønskelig at det blir en samhandling der, for det vil gjøre det enklere både for oss og kundene, sier Sæbønes.

De forskjellige redaksjonene i aviser som driver nettbetalingsprosjekter, eksempelvis Nordre (tidligere Haramsnytt), Sandefjords Blad og Drammens Tidende, treffes i forskjellige sammenhenger gjennom året, der det utveksles erfaringer.

– Det er fortsatt tidlig. Bakgrunnen for at vi gjør det er at papiravisene på lokalt nivå nå begynner å merke et opplagsfall. Da handler det om å etablere gode, digitale plattformer som også gir inntekter, sier Sæbønes.

– Tror du flere lokalaviser må følge etter?

– Det er jeg overbevist om. De må gjøre et valg, og det er enten å gå for betaling, eller å holde på å produsere gratisstoff som de ikke tjener penger på. Journalistikk er ikke gratis, og da handler det om å finne modeller som gjør at de kan få betalt for den journalistikken som blir utdelt.

Prøving og feiling

Journalistikken er i stadig endring. Nye teknologiske løsninger dukker opp like fort som de forsvinner. Det tror Sæbønes vil være med på å utvikle en bærekraftig løsning for moderne lokaljournalistikk på nett.

Mobile enheter

Mobiltelefonen er en populær plattform blant folk i alle aldre.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– På webplattformen og på mobil er lyd og bilde en ting, så vet vi at det helt sikkert er ting som ennå ikke er oppfunnet som vil passe på web. Medietilbudet vil bare utvikle seg, sier Sæbønes.

– Vi vet at det er betalingsvilje på nett. Men kundene betaler ikke for hva som helst, så det er viktig å finne de riktige betalingsmodellene som får folk til å ville lese, se og høre.

Og det er ingen tvil om hva som vil være tungen på vektskålen i favør avisbransjen når kampen om leserne skal utkjempes.

– Jeg er overbevist om at det er nyhetsinnholdet det handler om. Nordmenn er et nyhetskyndig folk, og det gjelder å presentere nyhetene i en god og skikkelig innpakning. Og det skal selvsagt være skikkelig gode nyheter, sier Sæbønes.

Vil du betale dersom din lokalavis tar betalt på nett? Og hva må eventuelt til for at du betaler for nettinnhold? Si meningen din i kommentarfeltet under.