Beboerne frykter ny brann

Naboene til gjenvinningsanlegget på Husøya i Kristiansund måtte rømme husene sine under brannen i natt. Det er nettopp dette de er redde for i hverdagen sin, at giftig gass skal slippes ut.

Brann i gjenvinningsannlegg Husøya

Røyken fra gjenvinningsanlegget ble sett over store områder.

Foto: Roar Halten / NRK

Erling Brevik

Erling Brevik ble evakuert.

– Brannen er et varsku til myndighetene og de som godtar at slik industri kan legges i et bomiljø, sier Erling Brevik. Han er en av de fjorten som raskt ble evakuert da det begynte å brenne i anlegget til Norsk Gjenvinning litt over klokka 20 i går kveld. I flere år har beboerne i området kjempet mot avfallsanlegget. I går skjedde det de har fryktet.

– Klokt å evakuere

Brannsjef Kjell Inge Mathisen sier det var klokt av politiet å evakuere så tidlig som de gjorde, for røyk er giftig uansett hva det er som brenner.

Brannen foregikk inne i en hall der det lå mengder med vanlig restavfall. Bygget har direktevarsling til brannvesenet, men likevel var det full fyr da de ankom.

Erling Brevik sier vindretninga gjorde at bare de fjorten naboene på Husøya, måtte evakueres.

– Myndighetene må tenke

brannsjef i Kristiansund, Kjell Inge Mathisen.

– Røyk er giftig uansett hva som brenner, sier brannsjef Kjell Inge Mathisen

Foto: Roar Strøm

– Hadde vinden stått mot Nordlandsøya, måtte kanskje flere tusen blitt evakuert. Jeg håper det får myndighetene til å tenke, sier Brevik.

Men brannsjef Kjell Inge Mathisen støtter ikke naboene på at gjenvinningsanlegget er uforsvarlig plassert.

– Sett fra et isolert brannfaglig ståsted kan industrien ligge der den ligger, sier han.

Politiet har hatt krimteknikere på stedet, og mener det blir umulig å finne brannårsaken. Alt er nedbrent og ødelagt, ifølge etterforskningsleder Alf Rune Rolland.