Ankerkjettingen dro båten ned

Vitner som overlevde forliset med Bourbon Dolphin forteller at ankerkjettingen kom over på skutesiden og dro båten ned.

Den norske skipet "Bourbon Dolphin"
Foto: Johannessen, Tor Andre / SCANPIX

Eksperter sier at båter av denne typen ikke skal kunne kantre under oppdrag som dette hvis sikkerhetsrutinene er fulgt eller hvis sikkerhetsutstyret virker.

Hør sjømannsmisjonær Reidar Vetvik i Lerwick på Shetland som har snakket med de overlevende. Intervjuer: Kjetil Malkenes Hovland.

HOVLAND: Reidar Vetvik, Havly Senter om kantring

- Ekstrem situasjon

Informasjonsdirektør Tore Høifødt i Det Norske Veritas sier til NRK at Bourbon Dolphin er bare et halvt år gammel. Den har en gjennomprøvd konstruksjon som har vært brukt under alle forhold i Nordsjøen i mange år. - Det må ha oppstått en ekstrem situasjon, sier Høifødt.

 Hvorfor?

- I dag har vi konsentrert oss om redningsaksjonen, sier Tore Høifødt. - Vi sammenkalte krisegruppa vår i natt for å finne ut hva vi kunne bidra med i den akutte situasjonen, og vi har hatt alle tegninger klare slik at vi eventuelt kunne gi råd om hvor skroget skulle åpnes i letingen etter overlevende.

- I tiden som kommer, skal vi sammen med rederiet og myndighetene bruke alle krefter på å finne ut hvorfor tragedien skjedde og hvilken lærdom vi kan trekke ut av det som er skjedd, sier Tore Høifødt i Det Norske Veritas..