NRK Meny
Normal

Alpineventyret blir virkelig

– Dette er en seier for fornuft og demokrati, selv om det har tatt lang tid, sier den svenske mangemillionæren og alpinentusiasten Christian Petersson som har fått grønt lys for bygging av alpinanlegg i spektakulære Eikesdalen.

Christian Petersson ser ut over sitt nye alpinrike

Christian Petersson ser ut over sitt nye alpinrike i Eikesdalen

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

– Helt fantastisk etter mer enn 10 års arbeid. Jeg har hele tida trodd på saken, sier Christian Petersson etter en lang og hard kamp om å få bygge ut alpinanlegg i naturskjønne Eikesdalen, nær viktige områder for villreinen.

Fylkesmannen sa nei, men nå signaliserer den nye regjeringa andre hensyn i kampen om naturen og har sagt ja til videre planlegging av alpinanlegget.

Gir ikke opp kampen om toppen

– Du fikk ikke ja til utbygging høyt oppe i fjellet av hensyn til villreinen. Skaper det problem for planene?

Brønnhøa i fjellet over Eikesdal

Petersson har foreløpig tapt kampen om å få alpinløyper helt opp mot 1616 m høye Brønnhøa, men har et håp

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

– Vi venter fortsatt på detaljerte kartunderlag for å se på hvor mye begrensninger dette faktisk er. Vi er likevel bevisst på å sette i gang arbeidet her under de forutsetningene som finnes.

Artikkelen fortsetter under bildet ..

– Vi må gjøre flere utredninger på spesielle punkt i anlegget, for å se om det finnes forutsetninger for ytterligere utbygging også i disse områdene. Departementet åpner for å gjøre det, om det finnes tydelig faktaunderlag som styrker at vi kan gjøre det. Den striden er ikke helt tapt ennå.

Kultstatus

– Etter mer enn 10 års kamp. Hvor stor tro har du på at det er mulig å realisere et alpinanlegg i Eikesdal?

– Vi vet at dette er et veldig spennende område og at det har de naturgitte forutsetningene. Dette er et av de få stedene der man kan sette en kultstatus på et alpinanlegg, på et helt annet sett enn man kan gjøre i dag. Vi tror det er en veldig viktig framdriftsfaktor.

Artikkelen fortsetter under bildet ..

Bratt ned mot Finnsetlia

Stupbratt ned Finnsetlia der alpinløypene skal gå

Foto: Gunnar Sandvik/NRK
Satser bredt

– Vi vil vende oss til et veldig bredt publikum og til familier og barn med enkle løyper. Men fine familieanlegg finnes det jo mange av i hele Skandinavia. Derfor satser vi også på mer spektakulære og litt mer ekstreme løyper. Det vil være disse som kan være med å skape en kultstatus og det er dette man kommer til å prate om over hele verden.

Det er mye topografien som gjør Eikesdal spesiell, sier Petersson. Det er et fantastisk vakkert område – en veldig miks av bratte lier, til også mer snille fjellsider for transport av barn og familier.

Dessuten er det også til vanlig mye snø i regionen, spesielt når man kommer litt lenger opp i anlegget.

Ambisjonene ligger fast

– Det har vært snakket om planer i 100-millionersklassen for å bygge ut Eikesdalen alpinanlegg med heiser, hytter og hotell. Hvor ambisiøse er planene dine i dag?

Disse planene ligger fast. Alpinnæringen er kraftig økende – ikke minst i Norge – og jeg tror det skaper enda bedre forutsetninger for å ekspandere enda mer.
Den svenske investoren forsikrer at han fortsatt har god økonomi til å satse i Eikesdal.

Artikkelen fortsetter under bildet ..

Christian Petersson

I mer enn 10 år har Christian Petersson tålmodig argumentert for de unike alpinmulighetene som finnes i Eikesdalen til å lage et anlegg med kultstatus

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Skal være business

– Dette er ikke bare et entusiastprosjekt, sier Petersson. Det skal også drives lønnsomt og det er viktig at det kommer inn inntekter som vil være avgjørende. Det handler ikke bare om å slenge ut penger.

– Det er et profesjonelt alpinprosjekt som skal skape lønnsomhet. Derfor handler det mye om å få folk interessert i å besøke Eikesdal. Derfor kommer selvfølgelig vi i alpinanlegget også til å være veldig mye involvert i den øvrige utviklingen av bygda, som hyttebygging. En detaljert kalkyle kommer vi til å lage nå når vi har alle fakta på bordet.

Andre skal med

Selv er Christian Petersson nå 58 år gammel.

– Jeg er veldig viktig for å få i gang prosjektet – men over tid ikke så veldig viktig.

Det vil komme inn mange andre personer i prosjektet – og ikke minst folk lokalt, mange yngre personer som kommer til å sette sitt preg på prosjektet.

Alpintilbud alt til neste sesong

Nå er de kortsiktige planene å komme i gang så raskt som mulig, i en enklere skala.

– Vi får se hva vi rekker å gjøre til kommende sesong, men det er vanskelig å svare på detaljer foreløpig. Vi håper å ha noe å tilby alt til kommende vinter, sier Christian Petersson.

Praktfullt skiterreng i fjellet ovom Eikesdalen

Praktfullt skiterreng i fjellet over Eikesdalen

Foto: Gunnar Sandvik/NRK