NRK Meny
Normal

Ålesundsordføreren: – Kommunene må vise et tydelig politisk lederskap dersom vi skal lykkes

I løpet av de neste ukene får vi trolig svaret på om det er liv laga med en stor regionkommune på Sunnmøre der Ålesund er med.

Vebjørn Krogsæter, Eva Vinje Aurdal og Dag Olav Tennfjord

En offensiv ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal (Ap) snakker med ordfører Vebjørn Krogsæter (Sp) i Haram og Dag Olav Tennfjord (H) i Skodje

Foto: Trond Vestre / NRK

Torsdag var 12 sunnmørskommuner samlet i Langevåg i Sula til det første av tre møter der en fremtidig regionkommune ble drøftet.

Vebjørn Krogsæter, Harry Valderhaug og Dag Olav Tennfjord

Ordfører Vebjørn Krogsæter (Sp) i Haram, Harry Valderhaug (KrF) i Giske og Dag Olav Tennfjord (H) skal velge retning i løpet av de neste ukene.

Foto: Trond Vestre / NRK

Innen 1.februar 2016 må alle kommunene i Møre og Romsdal gjøre et retningsvalg. Det endelige vedtaket skal kommunene gjøre før sommeren. Norddal, Stranda og Vestnes har gjort det klart de ikke ønsker å være med i regionkommuneprosjektet. Torsdag ble det kjent at også Ulstein kommune hopper av.

Men fortsatt er det store flertallet av kommunene med på arbeidet som nå gå inn i en sluttfase.

Spent på vegvalgene

Under møtet torsdag utfordret ordføreren i Ålesund, Eva Vinje Aurdal (Ap), de andre sunnmørskommunene. Nå er hun spent på hvilke.vegvalg kommunene vil gjøre.

– Dette er veldig spennende. Den prosessen vi er inne i nå, vil være veldig avgjørende for de endelige vedtakene som skal gjøres i juni, og dette vil igjen være avgjørende for utviklingen av sunnmørsregionen i fremtiden, sier Eva Vinje Aurdal.

Eva Vinje Aurdal

Ordføreren i Ålesund, Eva Vinje Aurdal (Ap) forventer å få svar på frieriet.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Dersom vi skal lykkes så er det viktig at her er et tydelig politisk lederskap i kommunene. Jeg har gått veldig tydlig ut i dag og invitert til at vi sammen skal skape en ny kommune, og jeg har håp om at de politiske lederne i kommunene går ut og gjør det samme. Jeg forventer svar fra hver og en av dem på det frieriet som jeg har kommet med i dag, sier Vinje Aurdal.

Skodje blir avgjørende

Dag Olav Tennfjord

- Skodje er svært nær et retningsvalg, sier ordfører Dag Olav Tennfjord (H).

Foto: Trond Vestre / NRK

Hvilken veg Skodje kommune går kan bli helt avgjørende. Skodje kan velge bort Ålesund og heller se mot andre landkommuner. Da ryker trolig hele regionkommuneprosjektet. Men dersom Skodje sier ja til Ålesund kan det føre til at flere kommuner går samme veg.

Men ordføreren i Skodje, Dag Olav Tennfjord (H), holder kortene tett til brystet og vil ikke si noe om hvilken retning det peker mot for Skodje.

– Vi har jobbet med to alternativer, og vi er veldig nær å ta et retningsvalg nå. Men det endelige valget er ikke tatt og jeg synes ikke det rett å gjøre det i media. Men det er klart at størrelsen på den bo og arbeidsregionen som Skodje er en del av, synes jeg er et veldig vesentlig element når vi skal se på disse to alternativene i forhold til hverandre, sier Dag Olav Tennfjord.

– Dersom vi som sunnmørsregion skal være interessant for fremtiden, dersom vi skal trekke til oss kompetanse, få kvinner til å flytte hit, bedrifter til å etablere seg, dersom vi ikke skal tape kampen mot de store byene, må vi handle nå, sier ordføreren i Ålesund, Eva Vinje Audal.