Hopp til innhold

Ålesundordføreren: – En folkeavstemning kan på mange måter være å bestille et nei

Ordføreren i Ålesund, Eva Vinje Aurdal (Ap), har ingen sans for å ha folkeavstemning om kommunereformen.

Sunnmørspolitikere diskuterer kommunereformen

Eva Vinje Aurdal (t.h.) diskuterer kommunereformen med politikere fra nabokommunene.

Foto: Trond Vestre / NRK

22 av de 36 kommunene i Møre og Romsdal skal ha folkeavstemning i løpet av våren. Fem kommuner har foreløpig bestemt seg for å ha innbyggerhøring mens resten ikke har bestemt seg.

Men ønsket om å gjennomføre folkeavstemning møter liten forståelse hos ordføreren i den største kommunen i Møre og Romsdal.

Sunnmørspolitikere diskuterer kommunereformen

Rådmann Turid Hanken i Haram diskuterer intensjonsavtalen med politikerne.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Jeg tror at på mange måter kan en folkeavstemning være å bestille et nei. Å skape så store endringer som denne kommunereformen betyr, krever en del kunnskap og en del refleksjoner og vurderinger hos folk. Da er det lettere å si nei og slippe å ta den prosessen, sier Eva Vinje Aurdal (Ap).

– Mest demokratisk

Politikerne i Ålesund har ikke bestemt seg, men trolig blir det en innbyggerhøring i Ålesund. Foreløpig er det få kommuner som har landet på det alternativet. Det store flertallet av kommunene ønsker ha en folkeavstemning.

En av kommunene som har valgt denne fremgangsmåten, er Aure.

Ingunn Golmen

Ingunn Golmen (Sp) er ordfører i Aure kommune.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Vi mener at dette er den mest demokratiske måten å gjennomføre en høring på, at alle innbyggerne får muligheten til å si sin mening, sier ordføreren i Aure, Ingunn Golmen (Sp).

Med unntak av Smøla er alle kommunene i Møre og Romsdal involvert i forhandlinger om sammenslåing, flere av kommunene er involvert i forhandlinger om flere alternativ.

– Folk er godt kvalifiserte

Bernhard Riksfjord og Oddvar Myklebust

Aukra og ordfører Bernhard Riksfjord (Ap) skal ha folkeavstemning. Her i diskusjon med ordføreren i Sandøy, Oddvar Myklebust (Ap).

Foto: Trond Vestre / NRK

Først skal det fremforhandles en intensjonsavtale. Deretter skal de enkelte kommunene ta stilling til innholdet i avtalen.

Men dette er et for vanskelig og sammensatt spørsmål for en folkeavstemning, mener kritikerne. Det er en kritikk som ordføreren i Haram, Vebjørn Krogsæter (Sp) er uenig i.

Vebjørn Krogsæter

Vebjørn Krogsæter (Sp) er ordfører i Haram kommune.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Ja, det er vanskelig, men EU-saken var også vanskelig. Det krever at folk setter seg inn i det og legger vekt på sine verdivalg, og jeg tror ærlig talt at de enkelte innbyggerne i kommunen har den samme informasjonen som politikerne, og dermed er like godt kvalifisert, sier Krogsæter.

Innbyggerhøring

Alternativet til en folkeavstemning er en innbyggerhøring som gir mulighet for et bredere spekter av spørsmål, og der resultatet i mindre grad vil binde opp politikerne.

Dag Olav Tennfjord

Dag Olav Tennfjord (H) er ordfører i Skodje kommune.

Foto: Trond Vestre / NRK

Politikerne i Skodje har landet på dette alternativet, men ordfører Dag Olav Tennfjord er usikker på om det blir den endelige konklusjonen. Selv mener ordføreren at en innbyggerhøring er den beste løsningen.

– Det viktigste er at man kan sikre en mye bredere representasjon. Når det gjelder folkeavstemninger så har det vist seg mange ganger at det er få som stiller opp for å stemme. Dersom en da får et jevnt resultat så er det vanskelig å vite om en da har et resultat som representerer hele befolkninga. sier Dag Olav Tennfjord.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL