Advarer mot impulskjøp av slanger

Å gi en slange eller en øgle de rette leveforholdene kan være krevende, og dyrlegen oppfordrer derfor folk til å tenke seg nøye om før de går til innkjøp av reptiler.

Kongepyton

Kongepyton er et av reptilene som blir lovlig fra august.

Foto: Hans-Olav Rise / NRK

Fra 15. august blir 19 reptiler tillatt i Norge. Mange har tatt til orde for at en oppmyking av forbudet kan gi bedre dyrevelferd fordi eierne ikke lenger trenger å være redde for å oppsøke veterinær når dyrene blir syke.

Dyrlege i Skodje, Sherryl Lynn Spencer, har tilleggsutdanning på reptiler. Hun er glad for at folk nå kan søke hjelp til dyrene lovlig, men hun er også opptatt av å formidle at det er vanskeligere å holde reptiler enn å ha en hund eller en katt.

– Det er veldig mye man må kunne. Det er ikke som å kjøpe en gullfisk i en vannbolle. Reptiler krever spesielle boforhold, sier dyrlegen.

Sherryl Lynn Spencer

Sherryl Lynn Spencer synes folk skal tenke seg nøye om før de anskaffer seg en slange.

Foto: Lise Kristin Valgermo / NRK

Spiser levende dyr

Luftfuktighet, temperatur og lysforhold er blant tingene som må være riktige for at dyrene skal ha det bra. Noen slangetyper skal også ligge i dvale og sove.

– I tillegg spiser slangene levende dyr, men det er ikke lov å fôre med levende dyr i Norge. Da har man dyrevelferd til det dyret som må avlives også å tenke på, minner dyrlegen om.

En gekko skal for eksempel ha insekt. Men dersom den ikke får riktig type insekt blir den feilernært.

Ikke kjæledyr

Thor Håkonsen

Thor Håkonsen er leder Norsk Herpetologisk forening. Han mener det er lettere å ha reptiler enn hund og katt.

Foto: privat

Thor Håkonsen, leder i Norsk Herpetologisk forening, er enig med dyrlegen at reptiler ikke bør kjøpes på impuls, men det bør heller ikke andre dyr, mener han.

– Det er mye enklere å ha et reptil enn hunder og katter, men det er annerledes. Det er ikke et kjæledyr, men et hobbydyr, sier Håkonsen.

Han sammenligner reptilhold med å ha akvarium. Dyret blir plassert i et naturlig oppsett og tilbringer tiden sin der. Det er bare et par av de tillatte reptilene som tolererer å bli koset med, slik som skjeggagamen eller kongepytonen.

Håkonsen ser ikke for seg at det blir en ny trend at nordmenn nå skaffer seg en slange eller en gekko.

– Vi vil nok oppleve en litt boom av folk som skaffer seg reptiler, men de fleste som er interesserte har dyrene allerede, sier Håkonsen. For dem som snart blir nye reptileiere anbefaler han å lese seg grundig opp om artene på forhånd. Han mener også at folk bør gjøre klart oppsettet der reptilet skal bo, allerede nå.

– Kjøper man dyr og bur samtidig, blir det en stressituasjon for reptilet, sier Håkonsen.