NRK Meny
Normal

– Tette bånd kan føre til korrupsjon i pengesterke næringer i Norge

Den profilerte korrupsjonsjegeren Eva Joly mener Norge bør følge internasjonale regler for å forhindre korrupsjon. Torsdag besøkte hun Romsdalskonferansen i Molde.

Eva Joly

Ledere i pengesterke bransjer i Norge kan gå mellom ulike roller i næringsliv og det offentlige med altfor korte mellomrom, mener Eva Joly.

Foto: Roar Strøm / NRK

Mange hadde kommet for å lytte til Eva Joly under Moldekonferansen. 73-åringen er internasjonalt kjent for sin kamp mot økonomisk kriminalitet.

Arbeidet hennes har ført til at omfattende korrupsjon er blitt avdekket i Frankrike og andre europeiske land. Arbeidet fikk stor oppmerksomhet. I 2002 ble hun kåret til Årets europeer.

Norge er utsatt

Romsdalskonferansen 2017 i Molde

Publikum fulgte interessert med under Eva Jolys foredrag på Romsdalskonferansen.

Foto: Roar Strøm / NRK

Og Eva Joly sitt budskap under Moldekonferansen var krystallklart: Også Norge er utsatt i forhold til korrupsjon.

– Det er ikke slik at en går med koffert til hverandre med penger i. Men Norge har et problem med nære relasjoner. Det er et lite land. Folk kjenner hverandre. Fremfor alt har vi ikke et godt nok regelverk når det gjelder tiden som skal gå fra du er minister til du begynner i et privat firma for eksempel, sier Eva Joly.

– Følg internasjonal standard

Eva Joly

Folk i Norge har stor tillit til institusjoner og til hverandre, sier Eva Joly.

Foto: Roar Strøm / NRK

Den profilerte korrupsjonsjegeren mener ledere i pengesterke bransjer kan gå mellom ulike roller i næringsliv og det offentlige med altfor korte mellomrom. Hun ber norske politikere endre lovverket og følge internasjonale regler for å få bukt med problemet.

– Den internasjonale perioden for "cooling down" er ikke på seks måneder som i Norge. For på seks måneder finner du igjen alle kontaktene dine. Den internasjonale standarden er på tre år.

– Hvorfor tror vi at Norge er så uskyldig i forbindelse med korrupsjon?

– Det er fordi vi har et veldig tillitsbasert samfunn. Folk har stor tillit til institusjonene og til hverandre, og jeg tror vi har problemer med å forestille oss at ikke alle handler ut fra fellesskapets beste, sier Eva Joly.