Hopp til innhold

– Tenker ikke så mye over det

Flere og flere arbeidsgiverer gjør et søk på nettet før de kaller inn jobbsøkere til intervju. – Vi er i utgangspunktet forsiktige med hva vi legger ut på sosiale medier, men har ikke tenkt så mye på at arbeidsgivere kan søke etter oss, sier tre sommerjobbsøkere.

Michelle Ulvestad, Sara Jane Kvam og Malin Fjeldseth

– Vi bruker personverninnstillinger som gjør at bare venner kan se hva vi legger ut på sosiale medier. Det kan være lurt med tanke jobb og på fremtiden, sier Michelle Ulvestad (t.v.), Sara Jane Kvam og Malin Fjeldseth.

Foto: Silje Thalberg / NRK

Michelle Ulvestad (18), Sara Jane Kvam (17) og Malin Fjeldseth (17) er i startgropen av arbeidslivet. Som ungdommer flest er de aktive brukere av sosiale medier.

– Vi er forsiktige med hva vi legger ut på Facebook, både med hva vi skriver og med bilder. Det er viktig å ha et bevisst forhold til hvordan vi fremstiller oss selv, sier jentene.

– Ikke bekymret

Sommerferien nærmer seg og Sara Jane og Malin er på leting etter jobb. Michelle fikk sin første sommerjobb i fjor.

– Jeg har i grunnen aldri bekymret meg for at arbeidsgiveren skulle søke meg opp, men jeg vet at andre på jobb har blitt sjekket før de ble ansatt, forteller Michelle.

Unngår å være for personlig

Jentene bruker personverninnstillinger på Facebook som gjør at bare venner kan se hva vi legger ut. Sara Jane har en blogg og har tenkt igjennom at innleggene kan følge henne hele livet.

– Jeg skriver mest om hverdagslige ting, som hva jeg har kjøpt og hva jeg gjør på. Jeg unngår å være for personlig på bloggen nettopp fordi det kan være mulig å finne igjen ting jeg har lagt ut på nettet i all fremtid, sier Sara Jane.

Unge flinkere enn eldre

Terje Pedersen

– Jeg oppfordrer alle til å ha et bevisst forhold til hvordan de fremstiller seg selv på Facebook og andre sosiale medier. Det kan få følger for arbeidslivet, sier Pedersen.

Foto: Nettvett.no

Flere og flere arbeidsgiverer søker på nettet for å finne informasjon om jobbsøkerne. Gjennom sosiale medier kan de få tilgang til informasjon søkerne ikke hadde tenkt å dele med en potensiell arbeidsgiver.

Undersøkelser gjort av nettvett.no, et nettsted som gir råd og veiledning om sikker bruk av internett, viser at unge brukere er flinkere enn eldre til å benytte seg av personverninnstillingene som setter begrensninger for hvem du deler informasjonen med.

– Men samtidig er unge nettbrukere mindre forsiktig med hva de skriver på blogger og diskusjonsforum. Ungdommene er stort sett flinke, men de kan bli flinkere, sier Terje Pedersen, rådgiver ved nettvett.no.

  • Lære om sikker bruk av sosiale medier på nettvett.no

– Spiller ingen rolle

Nettvett.no reiser rundt på skolene for å snakke om hvordan man fremstiller seg selv på nett. De får ofte kommentarer fra ungdommene om at det ikke spiller noen rolle for fremtidig arbeidsliv om man bruker personverninnstillinger eller ei.

– Mange ungdommer mener det er gammeldags å tenke at man må verne privatlivet sitt fordi også deres fremtidige arbeidsgivere er på Facebook og andre sosiale medier, sier Pedersen.

– Vil reagere negativt

Facebook sier noe om personens sosiale nettverk, men er samtidig en informasjonskanal for arbeidsgivere. Pedersen vil på det sterkeste fraråde unge å ha åpne profiler med sensitivt innhold. Han minner også om at potensielle arbeidsgivere kan få tilgang til lukkede profiler via felles bekjente.

– Et festbilde kan være et koselig minne i en vennegjeng, men gi et helt annet inntrykk for andre. Venner kan ha en tøff sjargong seg imellom, men dette kan oppleves som på grensen til trakassering for utenforstående. Mange arbeidsgivere vil reagere negativt på det de får se på en Facebook-profil, sier Pedersen.

– Intervju viktigere enn nettsøk

McDonalds i Ålesund er straks i havn med å bestemme hvem som skal få være sommervikarer. Det er mange søkere til de 15 stillingene. Søk på nettet er fortsatt ikke så utbredt i ansettelsesprosessen.

– Vi har kanskje ikke vært flink nok til å søke på nettet. Vi har sett på Facebook-profilene til noen av søkerne, men jeg mener at et møte ansikt til ansikt er viktigere. At man ikke er så flink å presentere seg på sosiale medier, trenger ikke å bety at man ikke er flink til å jobbe, sier Rolf Magne Asbjørnsen, daglig leder ved McDonalds-resturantene i byen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Rolf Magne Asbjørnsen

Rolf Magne Asbjørnsen tror søk på nettet vil bli viktigere i forkant av ansettelser i fremtiden.

Foto: Silje Thalberg / NRK

Vil bruke nettsøk mer

I McDonalds-systemet har sjekk av sosiale medier og søk på nettet blitt viktigere ved ansettelser de siste årene. Asbjørnsen tror metoden vil bli mer brukt fremover.

– Det er viktig å få mest mulig informasjon om personen på kort tid. Derfor kan informasjonen vi finner på internett og sosiale medier være viktig. For oss kan det for eksempel telle positivt om vi ser at søkeren har vært aktiv i et idrettslag eller en forening. Vi setter pris på engasjerte ansatte, sier han.

– Kan gi feil inntrykk

Michelle Ulvestad, Sara Jane Kvam og Malin Fjeldseth tror også de ville ha gjort et søk på nettet om de skulle bli arbeidsgivere i fremtiden. Likevel er de tre noe skeptisk til å legge for stor vekt på det man eventuelt skulle finne.

– Det du legger ut på Facebook er ikke et tverrsnitt av livet ditt. Det går ikke an å få et fullstendig inntrykk av hvem noen er ved å titte på en profil. En person kan være svært annerledes på jobb enn på fritiden, sier Malin.