NRK Meny
Normal

– Ta med pølse i termos

Samtidig som folk går på ski i Oslo, er det nå så tørt andre stedet i landet at brannvesenet forbyr båltenning flere steder.

Lyngbrann Kristiansund

Torsdag ettermiddag brøt det ut lyngbrann på Skorpa i Kristiansund. Det er nå svært tørt i naturen og brannvesenet minner om totalforbudet mot å gjøre opp åpen ild.

Foto: Roar Halten / NRK

Det uventa snøfallet på Østlandet natt til torsdag, har gitt skientusiastene noen bonusdager i løypene. Aldri før har det blitt kjørt opp spor så sent i sesongen.

Men andre steder i landet har det vært et strålende vårvær i dagevis, og brannvesenet langs kysten har vært ute og slukket branner i vegetasjonen flere steder.

Skiføre i marka i mai

Slik såg det ut i Nordmarka torsdag. Aldri før har kommunen kjørt opp skispor så sent i sesongen.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Også i helga er det ventet fint, tørt vær over store deler av landet. Temperaturen skal mange steder komme opp i 20 grader og det gjør at brannvesenet flere steder advarer mot bruk av åpen ild i terrenget.

Flere branner torsdag

Torsdag var det tre lyng- og gressbranner bare i Møre og Romsdal. I Hareid utenfor Ålesund var barns lek med ild årsaken til at det begynte å brenne.

Kjartan Molvær i Sula brannvesen

Kjartan Molvær ved 110-sentralen mener det lureste er å ta med pølser i termos hvis du skal ha pølse og brød på tur.

Foto: Bernt Baltzersen

På Smøla måtte nødetatene rykke ut til en annen brann, der 35 mål ble avsvidd. Litt senere på ettermiddagen måtte et helikopter bistå for å slukke brannen i Kristiansund. Også flere andre steder i landet har det brent i terrenget de siste dagene.

Les også:

Totalforbud mot bålbrenning nå

I hele perioden fra 15. april til 15. september er det forbud mot bålbrenning. Kjartan Molvær på 110-sentralen i Møre og Romsdal mener det er viktig å huske på nå.

Pølse i brød

Skal du spise pølse i brød, anbefaler brannvesenet at du tar med pølsene i en termos med varmt vann

Foto: Børge Røssaak Nilsen / NRK

– Det er svært tørt ute nå og det skal bare en gnist til for å antenne det som kan bli en stor brann som det vil kreve store ressurser å slokke, sier Kjartan Molvær ved 110-sentralen. Skal du ha med mat, kan det derfor være smart med pølse i termos, legger Molvær til.

Les også:

Siste video/lyd

Innbyggerne på Kleive i Molde kommune frykter ulykker, og kjemper for å få revet ei falleferdig brygge. Kommunen sier det ikke er deres ansvar.
I dag var entreprenørar på synfaring på traseen for Nordøyvegen. Statens vegvesen har utlyst dei første kontraktane, og interessa er stor.
Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.