– Måtte hell og lykke følge deg og sjåførene dine

Ekspressbussen gjennom Møre og Romsdal får nye busser og nytt merkenavn. Tirsdag ble FRAM EKSPRESS markert med bussdåp på Moa i Ålesund.

Jon Aasen

Fylkesordfører Jon Aasen sto for den høytidelige bussdåpen

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

– Jeg døper deg til FRAM EKSPRESS. Måtte hell og lykke følge deg og sjåførene dine, sa fylkesordfører Jon Aasen (Ap) som sto for den høytidelige bussdåpen.

FRAM EKSPRESS erstatter TIMekspressen fra nyttår. Den nye ekspressbussen vil videreføre rutetilbudet på strekninga Volda-Ålesund-Molde-Kristiansund, med avganger hver time, mandag til fredag, med noen færre avganger i helga.

– Dette vil folk legge merke til

Det blir satt inn helt nye og større busser med bedre passasjerkapasitet på avganger i rushtida. Fra nyttår er det blant annet gjort små justeringer på avgangstidene fra Volda for å sikre at bussen kommer fremst på ferga og dermed kan korrespondere bedre med avgangen fra Moa videre mot Molde.

Arild Fuglseth

Arild Fuglseth er samferdselssjef i Møre og Romsdal.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Også for reisende mellom Valldal og Ålesund skal tilbudet bli bedre gjennom nye og bedre tilpassede bussar, i tillegg til at ruteendringar skal gi støtte muligheter for å korrespondere på Sjøholt.

Togbussen mellom Ålesund og Åndalsnes blir også en del av FRAM EKSPRESS fra nyttår.

– Dette er noe folk kommer til å legge merke til. I løpet av året kommer all kollektivtrafikk i fylket ha dette merket. Fordelen er at man får èn merkevare å forholde seg til. Skal du hente ruteinformasjon eller betale så har du en veg inn for å skaffe deg dette. Og vi har et eget kundesenter som vil følge kundene våre på en god måte, sier samferdselssjefen i Møre og Romsdal, Arild Fuglseth.

Sanntid

Torill Karlsnes Viken

Torill Karlsnes Viken forteller om sanntidsprosjektet som skal gjøre det enklere for passasjerene.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

I tillegg blir det innført et såkalt sanntidssystem - i første omgang på ekspressbussen mellom Volda og Kristiansund, og på bussen mellom Ålesund og Åndalsnes.

– Vi får informasjon innvendig i bussen, både gjennom lyd og lys, som gjør at passasjerene får beskjed om hvor de er, hvor de skal og hvor lenge det er til neste stopp, sier Torill Karlsnes Viken som er IKT-rådgiver i samferdselsavdelinga i Møre og Romsdal Fylkeskommune og prosjektleder for sanntidsprosjektet.

Sanntid på bussene

Sanntid: passasjerene får informasjon om tidspunktene.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

– I løpet av 2016 er målet å få en sanntids-app for bussene, akkurat som vi har på fergene. Dette vil gjøre det enklere for passasjerene å vite akkurat når bussen kommer, sier Viken.

– Vil dette gjelde bybussene også?

– Foreløpig vil det ikke gjelde bybussene. Vi ser på mulighetene for å få det på plass, men det vil ikke skje ennå, sier Torill Karlsnes Viken.