Hopp til innhold

– Jeg vil fryktelig gjerne ha Haram med på laget

Ordføreren i Ålesund, Eva Vinje Aurdal (Ap), er glad for at et flertall på Stortinget har vedtatt at Haram kommune skal være en del av den nye storkommunen Ålesund.

Eva Vinje Aurdal

Haram hører naturlig med i den nye kommune, mener Eva Vinje Aurdal (Ap).

Foto: Remi Sagen / NRK

Vedtaket som ble gjort med 86 mot 83 stemmer torsdag kveld, innebærer at Haram blir tvangssammenslått med Ålesund, Skodje, Sandøy og Ørskog.

Aurdal som er leder for styringsgruppen for den nye kommunen, mener Haram blir en viktig brikke i nye Ålesund kommune.

– Jeg vil fryktelig gjerne ha med Haram på laget og bygge den mye kommunen. Jeg synes vi hører naturlig sammen. De fleste ålesunderne som pendler ut av kommunen, drar til Haram. Men det er klart jeg ville aller helst hatt de med frivillig så jeg er jo spent på hva som skjer videre fremover, sier Eva Vinje Aurdal.

Tvang

Flertallet i kommunestyret i Haram ønsket å slå seg sammen med Sandøy kommune, men politikerne i Sandøy valgte isteden å bli en del av en storkommune med Ålesund. Dermed valgte flertallet i kommunestyret i Haram å fortsette som i dag.

I folkeavstemninga i mai 2016 der valgdeltakelsen var lav, fikk storkommunealternativet en oppslutning på 19,1 prosent.

Men på Stortinget har Høyre, Frp og Venstre blitt enige om å bruke tvang mot en håndfull kommuner. Haram er en av disse. Det har ført til en kraftig mobilisering lokalt i Haram, blant med en underskriftsaksjon.

Stor motstand

Til sammen 3.500 underskrifter ble levert til Venstres medlem i Stortingets kommunal- og forvaltningskomite, Andre Skjelstad, under partiets landsmøte i Ålesund i april. Men dette hadde ingen innvirkning på Venstre som går inn for bruk av tvang.

– Det er et nederlag for lokaldemokratiet. Det er stor motstand mot dette i Haram, og følelsene er sterke.

Vebjørn Krogsæter

Ordføreren i Haram, Vebjørn Krogsæter (Sp) er skuffet over prosessen som er blitt gjennomført.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Kommunestyrene har i tre år holdt på med en prosess der en skulle nærme seg et vedtak. Det vedtaket er gjort, og så blir det overprøvd av Stortinget til tross for at det skulle være lokalt forankret. Og det er her den største skuffelsen er i dag. Hadde en kjent premissene om bruk av tvang for tre år siden så ville vi ha fått en helt annen prosess, sier ordføreren i Haram, Vebjørn Krogsæter (Sp).

Omgjøring av tvangsvedtak

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har varslet at de vil reversere tvangsvedtakene de kommer i regjering, og det blir søkt om dette. Dermed blir stortingsvalget i september avgjørende for hva som vil kunne skje videre.

Etter at det ble kjent at det var flertall i Stortinget for bruk av tvang, har Haram deltatt i arbeidet med å bygge den nye kommunen. Spørsmålet er om Haram vil søke om å få omgjort tvangsvedtaket dersom det blir mulighet for det.

– Det vil jo på sett og vis nulle ut det arbeidet vi har igangsatt, og som Haram er like mye en del av som oss andre. Men hva et eventuelt nytt stortingsflertall vil bestemme får vi avvente, sier Eva Vinje Aurdal.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL