– Barrantes er den viktige dominobrikken

Før søndagens kamp mot Sarpsborg 08, tror tidligere AaFK-bauta Amund Skiri at forlengingen av kontrakten til Michael Barrantes vil sørge for en dominoeffekt, og bidra til at hovedtrener Jan Jönsson og keeper Sten Grytebust blir i klubben.

Amund Skiri

– Når Strømsgodset kan ligge i toppen og kjempe om gull flere år på rad, så kan absolutt AaFK det også, sier Amund Skiri.

Foto: Hans-Olav Rise / NRK

– Ja, jeg tror Barrantes er den første og viktigste dominobrikken, som starter det hele. Signeringen av Michael betyr mye for laget, og ikke minst for hele byen og stemningen rundt klubben, sier Amund Skiri, i det NRK treffer ham på Gardermoen lufthavn.

Skiri – som nå er hovedtrener i Ålesund-klubben Herd – kjenner AaFK bedre enn de fleste, og står bokført med 478 kamper for tangotrøyene. Med unntak av et årelangt opphold i Vålerenga (05-06), spilte han trofast for de oransje fra 1997 til 2012.

Åndalsnesingen er imponert over utviklingen til AaFK, og roser mengden av talent i klubben som ennå ikke har fått utløst sitt fulle potensial. Når det skjer, tror Skiri at tangotrøyene kan bli en farlig motstander for hvilket som helst eliteserielag.

Amund Skiri og Johan Arneng

Oppturene har vært mange for Amund Skiri i AaFK-trøya, med både opprykk og cupjubel. Her med Johan Arneng i 2009.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / Scanpix

– Når Strømsgodset kan ligge i toppen og kjempe om gull flere år på rad, så kan absolutt AaFK det også. Det er egentlig bare litt svakt defensivt arbeid som hindrer laget å være helt oppe i gullstriden. Offensivt står de ikke tilbake for noen i eliteserien, sier Skiri.

– Bedre klima enn vi tror

Den nåværende Herd-trener har registrert glefsingen i media mellom Hødd og AaFK den siste uken.

Sist torsdag gikk nemlig AaFK sin adm.dir. Henrik Hoff ut i Sunnmørsposten, og refset Hødd for å ikke ha fnugg av vilje til å samarbeide, tross i at Aalesund har bidratt med låneavtaler og spillere til Ulsteinvik-klubben i ei årrekke.

Til slutt endte det med utlån av høyreback Akeem Latifu til AaFK ut sesongen, hovedsaklig etter ønske fra spilleren selv. Skiri tror ikke det er så dårlig stemning mellom klubbene som det kan virke i media.

– Nei, jeg tror klimaet mellom klubbene er bedre enn slik det fremstår i denne saken. Samtidig så har Aalesund litt rett i at det historisk sett har kommet få spillere til klubben fra Hødd. Jeg tror Sunnmøre og regionen er tjent med et samarbeid, så lenge det ikke går utover klubbenes interesser.

– Latifu er forresten en spennende back, som sikkert vil bli veldig viktig for AaFK, ettersom de har slitt med store mangler og skader i flere år, sier Skiri.

Flest hjemmescoringer i ligaen

Den første muligheten for Latifu kommer allerede i dag (søndag) kl. 15.30, når AaFK møter Sarpsborg 08 på Color Line Stadion.

Dersom en ser på ligatabellen, burde det være gode muligheter for å innkassere tre poeng. AaFK ligger på 3. plass med 31 poeng, mens Sarpsborg 08 ligger på 14. plass med 17 poeng - kun ett poeng over nedrykksplassen.

I vår (14. april) vant AaFK 2-0 på bortebane, og de står nå med hele 24 mål på hjemmebane denne sesongen. Det er flest i ligaen, og ett mer enn Strømsgodset.

Og mål blir nok nødvendig også i dag. Aalesund har nemlig kun holdt nullen i èn av de siste 13 kampene. Sarpsborg 08 har på sin side fem strake tap i eliteserien, og har ikke holdt nullen på de siste 11 kampene i ligaen.

– Har du et kamptips, Amund?

– Mange mål! sier han og ler.

(Kampfakta-kilde: Infostrada Sports)

Amund Skiri og Knut Dørum Lillebakk

Dette øyeblikket husker nok de fleste AaFK-supportere: Amund Skiri setter inn det avgjørende straffesparket mot Molde i cupfinalen 2009, til keeper Knut Dørum Lillebakks fortvilelse.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove, Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix