Hopp til innhold

– Bygdene kan være avfolket innen 2030

GEIRANGER (NRK.no): Stadig sterkere urbanisering og tiltrekning til byene kan føre til at mange bygder i Norge står igjen som tomme turistattraksjoner.

Geiranger

Kan småbygder som Geiranger i Møre og Romsdal være redusert til folketomme turistattraksjoner i fremtiden?

Foto: Løken, Bård / Samfoto

Det tror i alle fall rådgiver Jan Dietz i Dietz Foresight - et selskap som blant annet gransker næringsutviklingen på flere steder i Norge, for å prøve å forutse de forskjellige utviklingstrekkene i landet vårt.

– Du kan si at vi prøver å skjønne fremtiden før den kommer og slår oss i ansiktet, sier Dietz når NRK møter ham på miljøkonferansen «Grønn Fjord 2020» i Geiranger.

Den siste tiden har Dietz, på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet, gransket næringsutviklingen i Nord-Norge og andre kystperler som nettopp Geiranger, med hovedvekt på reiseliv og opplevelser.

Der er spådommene rimelig dystre for bygdesamfunnene i Norges land.

Uansvarlig tankegang

Jan Dietz

Rådgiver Jan Dietz i Dietz Foresight sier analysene selvsagt ikke er noe fasitsvar for fremtiden, men understreker at det er uansvarlig å unngå dem.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Ifølge Dietz sin analyse, vil nemlig den stadig økende urbaniseringen innen 2030 ha nådd et nivå der mange av bygdene i Norge nesten vil være tømt for folk.

– Ja, man skal ikke se bort ifra det. Det ville i alle fall vært uansvarlig å ikke tenke at hvis denne sentraliserings-tendensen fortsetter uten altfor mange korrigeringer, så vil man kunne få avfolkede bygder flere steder.

– Paradoksalt nok kan bygdene deretter bli en slags attraksjon for turister. Det kan man like eller mislike, men det er i hvert fall verdt å tenke, sier Dietz.

Men før man setter kaffien i halsen av tanken på denne utviklingen, er det viktig å huske på at dette er en analyse, og ikke nødvendigvis en eksakt sannhet.

– Scenariene vi utarbeider gir ikke noe fasit, men de er ment å åpne opp tankene, og kanskje se andre muligheter enn før.

Største utfordringer?

– Hva er de største utfordringene for bygder som for eksempel Geiranger, der vi befinner oss nå?

– Jeg tror den aller største utfordringen her er å holde ved like denne regionale entusiasmen, og få alle til å trekke i noenlunde samme retning. Man må få med seg næringslivet, bøndene og politikerne, og samtidig se Geiranger i det store bildet.

– Verden holder på å bli grønn, og Geiranger har en kjempesjanse til å vise vei, sier Dietz.

Grønn Fjord 2020

160 deltagere er samlet til Grønn Fjord 2020-konferansen i Geiranger denne uken.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL