Skepsis og fordommer sinker økologisatsinga i Møre og Romsdal.
Satsinga på økologisk landbruk går seinere i Møre og Romsdal enn i mange andre fylker.
Skepsis og fordommer kan være forklaringa, tror bransjeorganisasjonen Oikos.
Stadig flere bønder i Møre og Romsdal legger om til økologisk drift. Så langt i 2008 er det en nettovekst på 99 bønder som har gått fra konvensjonelt landbruk og til økologisk drift. I fjor var nettoveksten 111.
Dette går fram av en oversikt fra Oikos, som er fellesorganisjonen for økologiske forbrukere og produsenter.
Skepsis og fordommer
Daglig leder i Oikos, Reidar Andestad, sier det er overraskende mye skepsis i fylket mot en økologisk driftsform. Han tror det skyldes mye manglende kunnskap om moderne økologiske driftsformer og for liten vilje til å erkjenne forurensings- og miljøproblemene med konvensjonelt landbruk.
Andestad mener den aktuelle debatten i fylket om økologisk landbruk har vært bra fordi den har fått fram mange synspunkter.
Samtidig kommer det fram mange fordommer, sier han.
Engasjert debatt
På debattsidene i Romsdals Budstikke har det siste ukene vært sterke meningsutvekslinger etter at sivilagronom Bjørn Sæbø i Måndalen provoserte fram en debatt.
- Hvis man skulle drive økologisk landbruk overalt så ville det vært svelt i hjel for en stor del av folket på jorda, sier Sæbø.
- I de siste åra har vi levd i overflod og det er ikke noen som trenger tenke på hva man skal spise i morgen.
100 prosent
Målsettinga til myndighetene er 15 prosent økologisk drift.
- Men hvorfor stoppe der, ser Bjørn Sæbø. Hvis det er så bra, så må man si 100 prosent, sier han.
Advarer mot debatten
- Som bondelagsleder skal jeg ikke være redd for diskusjoner, sier Arne Martin Aasen - leder av Møre og Romsdal Bondelag.
- Men jeg tror diskusjonen om for eller mot økologisk landbruk er ødeleggende for alle.
Bønder som vurderer omlegging kan bli frustrerte og det vil være uheldig, sier Aasen. Vi trenger alle bønder som tenker og vil legge om til økologisk.
- Vi må ha et sterkt økologisk miljø, sier Aasen, og så må det konvensjonelle landbruket ta i bruk det beste fra dette.
Tør prøve
Bonde Anne Katrine Jensen på Hansgarden på Osmarka i Gjemnes satser på omlegging til økologisk drift. Fra 1.februar skal hun levere den første økologiske mjølka fra gården og litt seinere på året også økologisk kjøtt.
- Det føles riktig for oss, sier hun, men tida vil vise om vi lykkes. Det kan bli så krevende at vi må snu på et tidspunkt, men har valgt å prøve.
Hun ønsker å distansere seg litt fra debatten om økologisk eller konvensjonelt landbruk. Jensen viser til at det i Møre og Romsdal er halvert antall gårdsbruk på få år og dette er en alvorlig avskalling, sier hun.
Markedet vil ha økologisk
Anne Katrine Jensen sier at markedet vil ha økologisk mat.
- Hvis ikke vi satser i Norge, så vil vi i stedet få mer import av økologisk mat.