- Burde minst halvert husleia

Studenter sliter med å betale husleia i sommer.

Jan Ola Ellingvåg

Jan Ola Ellingvåg

Foto: Maria Therese Mostrøm / NRK

Studentene får ikke stipend eller lån om sommeren, og det har i år vært vanskeligere å få sommerjobb.

Synes du at studenter bør slipper husleie om sommeren? Kommenter nederst i artikkelen.

- Legg mer til rette

Jan Ola Ellingvåg er student i Volda og akkurat ferdig med andre året på allmennlærerlinja. Han bor på studenthjem, og mener Studentsamskipnaden burde legge ting mer til rette.

- Jeg synes det er dårlig av dem. De skal være her for studenter. Jeg synes det er dumt at de tar full husleie i juli. De fleste studentene er ikke i Volda en gang.

Ellingsvåg mener studentsamskipnaden minst burde halvert husleia. Han sier det er penger hjemmefra som gjør at han får betalt husleia i sommer.

Studenten er en av 10500 som har skrevet under på studentkravet. Det er en aksjon rettet mor Regjeringen for å få studiestøtte i 11 måneder.

- Jeg hadde siste eksamen 18.juni, og det mener jeg tilsier at jeg burde få studiestøtte også i juni. Jeg jobbet jo egentlig over en halv måned uten å få lønn for det.

- Ikke et alternativ

Bente Holvik , boligsjef i Studentsamskipnaden i Volda

Bente Holvik , boligsjef i Studentsamskipnaden i Volda.

Foto: Maria Therese Mostrøm / NRK

Men boligansvarlig ved Studentsamskipnaden for Sunnmøre, Bente Holvik, sier dette ikke er et alternativ.

- Det hadde vi for mange år siden, men da måtte vi øke husleia resten av året. Vi må likevel dekke inn de kostnadene vi har.

Ellingvåg mener at det hadde vært enklere å betale mer i husleie året rundt, enn å punge ut med flere tusen midt på sommeren.

- Det ville vært en bedre måte å gjøre det på.

- Må være fleksibel

En som har gjort det på denne måten er Erik Aarseth. Han har vært utleier i over 25 år. Nå leier han ut seks leiligheter og tre hus i Volda til studenter i Volda.

- Jeg har alltid brukt å gjøre det på denne måten. Betalinga går over 11 måneder, selv om banksjefen skal ha rente i 12, smiler Aarseth.

Erik Aarseth

Erik Aarseth

Foto: Maria Therese Mostrøm / NRK

Han sier at de fleste studentene kun er i Volda 10 måneder.

- Du får ikke noen som går et studieår til å betale 12 måneder. Det nytter ikke det. Her må man ha litt erfaring og være litt fleksibel. Man må også være praktisk. Derfor har jeg valgt en måned der de ikke betaler, sier Aarseth.