NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Vaniljefromasj med lakrismandler

Mette Blomsterberg lager spiraler av smelta sukker som hun stikker i vaniljefromasjen til slutt.

Foto: Fra TV-serien Det søte liv / DR

Vaniljefromasj med lakrismandler

Feiende flott dessert med lakrismandler og karamellspiraler til pynt. Mette Blomsterberg gir deg oppskrift på vaniljefromasj.

Slik gjør du

Lakrismandler

Smelt sukker i ei gryte. Pass på at det ikke brenner seg. Sukkeret skal være gyllent når det er klart. Ha i hele mandler med skall, og skru ned varmen. Rør til det er smelta sukker på alle mandlene, og ha dem over på et bakepapir.

Riv eller strø rålakrisen utover mandlene og la dem avkjøles i romtemperatur. Hakk to tredeler av dem, og fordel i fire skåler eller glass. Spar den siste tredelen til pynt seinere.

Vaniljefromasj

Legg gelatinen i bløt i en halv liter vann i en halv time. Del vaniljestanga på langs og skrap ut frøene. Bland frøene sammen med litt av sukkeret. Bruk håndmikser til å piske vaniljesukker og kremfløte til myk krem.

Pisk eggehvitene stive i en annen bolle.

Klem vannet ut av gelatinen, og ha den i en liten kjele sammen med 2 spiseskjeer av vaniljekremen. Smelt gelatinen på svak varme. kjenn etter med fingeren at det ikke blir for varmt. Når du ikke kan ha fingeren i bunnen av kjelen lenger, er det varmt nok.

La bladinga avkjøles i ett til to minutter.

Ha en tredel av vaniljekremen i kjelen, og pisk det godt sammen. Ha den varme kremen oppi bollen med den kalde kremen. Vend alt forsiktig sammen, men slutt så snart blandinga er jevn. Ha fromasjen i glass eller skåler med mandler. Men vær forsiktig: Søler du langs kanten på glasset eller skåla, er det omtrent umulig å få det bort etterpå.

Sett fromasjen til kjøling i kjøleskapet. Den må stå i minst to timer, men den kan godt stå til neste dag.

Karamellspiraler

Smelt isomalten til gyllen karamell i en liten kjele. Sett kjelen på et sammenbretta kjøkkenhåndkle og vent i noen minutter. Finn fram et bakepapir, og legg det på benken. Når karamellen er klar, skal den ha slutta å boble, og begynt å bli seig.

Dypp ei spiseskje i den avkjølte karamellen, og la karamellen renne ned på bakepapiret mens du lager spiraler, kruseduller eller andre mønstre med hånda. Slik karamell er svært skjør, så lag gjerne mer enn du tror du trenger.

Avkjøl spiralene i romtemperatur, og ta dem forsiktig av bakepapiret.

Før servering strør du resten av lakrismandlene over vaniljefromasjen, og stikker en eller flere karamellspiraler ned i hver porsjon.

Tips

Hvis du ikke liker (eller får fatt i) lakris, kan du gjerne lage desserten uten.

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte liv / DR