NRK Meny
Valnøttkake med nougatkrem og sjokoladefjær

Mette Blomsterberg bruker gullstøv på sjokoladepynten når hun lager valnøttkake med nougatkrem.

Foto: Fra TV-serien Det søte liv / DR

Valnøttkake med nougatkrem og sjokolade«fjær»

Med nougatkrem og forseggjort sjokoladepynt på toppen er dette ei festkake som fryder øyet vel så mye som ganen.

Slik gjør du

Valnøttbunn

Del vaniljestanga på langs, og skrap frøene ut med en liten kniv. Bland dem sammen med litt av sukkeret slik at frøene skilles ut. Pisk egg, vaniljesukker og sukker til en tykk eggedosis. Hakk valnøttene fint, og bland dem godt med hvetemel og bakepulver. Vend eggedosisen og valnøttblandinga forsiktig sammen. Smør ei kakeform på 24 centimeter i diameter med formfett (bakespray) eller nøytral olje. Fordel deigen jevnt i forma.

Stek bunnen på 175 grader til den er gyllen og gir etter for trykk. Det tar cirka 25 minutter, avhengig av ovnen. Avkjøl bunnen og ta den ut av formen.

Nougatkrem

Legg gelatinplatene i bløt i en halv liter vann i en halv time. Ha nougat i en bolle, og smelt den over vannbad. Vannet må ikke koke. Pisk fløten lett – til myk krem. Klem vannet ut av gelatinen, og smelt i en liten kjele på svak varme sammen med kaffen. Blandinga må være helt jevn og lunken når du er ferdig.

Ha eggeplommer og «gelatinkaffe» i den smelta nougaten mens du pisker kraftig. Vent fem minutter, og ha så i halvparten av den lettpiska kremfløten. Pisk også dette sammen. Ha deretter nougatblandinga i bollen med resten av (den kalde) kremen, og vend det forsiktig sammen til en jevn krem. Begynn monteringa straks.

Montering (dag 1)

Del kakebunnen i to.

Legg kakeplast/sjokoladefolie i den reingjorte kakeforma du brukte da du stekte bunnen. Legg den ene bunnen i. Del nougatkremen i tre like store porsjoner, og fordel den ene over valnøttbunnen du har lagt i kakeforma.

Legg den andre bunnen oppå, og fordel nok en porsjon nougatkrem over. Sett kaka i kjøleskapet og vent til neste dag.

Montering (dag 2)

Ta kaka ut av forma, og fjern plasten. Hakk valnøttene ultrafint. Pisk den siste delen av nougatkremen luftig med håndmikser, og ha den i sprøytepose med 12 millimeter stor (glatt) åpning. Sprøyt litt krem ut av posen, og smør den jevn utover kaka. Dette laget fungerer som et slags «lim». Dryss over finhakka valnøtter over hele toppen og ned langs sidene.

Hvis du vil, kan du kan på dette tidspunktet dele kaka opp i pene stykker.

Sprøyt 12 kuler av kremen utover kaka, slik at det blir ei kremkule på hvert kakestykke. Avslutt med sjokolade«fjær»pynt (framgangsmåte under) eller 12 hele valnøttkjerner.

Sjokolade«fjær»pynt

Hakk sjokoladen fint. Del den hakkede sjokoladen i to skåler. Sjokoladen i den ene skåla smelter du forsiktig over vannbad (vannet må ikke koke). Sjokolademassen skal nå, men ikke overstige, 48 grader.

Hell halvparten av den smelta sjokoladen over i skåla med finhakka sjokolade. Rør til også den finhakka sjokoladen har smelta. Ha i mer og mer av den smelta sjokoladen, slik at all sjokoladen til slutt er en jevn, flytende masse. Sjokoladen skal nå ha en temperatur på 31-32 grader. Hvis den overstiger 33 grader, må du gjøre prosessen om igjen.

Ha sjokoladen i en sprøytepose, og klipp et to millimeter stort hull i posen. Sprøyt 14-16 «klatter» sjokolade utover et bakepapirkledd brett. De skal være så store som en femmer. (Du trenger ikke mer enn 12 biter, men det er greit å ha noen ekstra). Smør straks sjokoladen ut med pekefingeren, slik at de ser ut som fjær eller små seil. Den tynneste delen blir toppen.

Sett sjokolade«fjærene» i kjøleskapet til de har stivna. Når de er kalde, pensler du sjokolade«fjærene» med gullstøv og tar dem forsiktig av bakepapiret. Stikk én sjokolade«fjær» ned i hver kule med nougatkrem på kaka.

Kaka serveres kald.

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte liv / DR