Laster innhold, vennligst vent..

Oppskriftene vi ville lage i september

Fårikål i flere varianter, pasta på fem minutter og verdens kanskje flotteste sitronkake var de mest populære oppskriftene på NRK Mat i september.

Svigermors luksusfårikål

Svigermors luksusfårikål var den aller mest populære oppskriften hos NRK Mat i september. Fårikålen er lagd på skiver av lammelår i stedet for vanlig fårikålkjøtt.

Foto: Gunnar Holthe / NRK

September er måneden for både sopp, rognebær og frukt, men det var likevel sesongvaren lam som NRK Mat-leserne oftest ville klikke på sist måned.

Gnocchi med blåmuggostsaus

Middag på fem minutter – gnocchi med blåmuggostsaus.

Foto: Karoline P. Årrestad / NRK
Hans Dahl Ørstavik

Hans Dahl Ørstavik.

Foto: Mathias Oppedal / NRK
Sitronterte à la Marco Pierre White

Niklas Ekstedts favorittkake.

Foto: Eva Rados / SVT

Med fårikålens dag sist torsdag var hele forrige uke viet fårikål på matsidene. Det vanligste fårikålkjøttet, lammebog, har nok småkokt sammen med kål i mange norske gryter den siste tida.

Fårikål på første og tredje

Eller kanskje heller skiver av lammelår? Oppskriften på fårikål med lammelår blei i alle fall lest nesten 50.000 ganger i september.

Søndag lagde Mats Paulsen en rask pasta i radioprogrammet Brønsj på NRK P1. Retten tar bare fem minutter, sa han i programmet, og det slo an. På bare et par dager blei hans gnocchi-oppskrift lest over 22.000 ganger, og klatra opp til andreplassen i september.

Fårikål har kapra også tredjeplassen med over 16.300 treff. På ekte skolekjøkkenvis viste kokkelærer Hans Dahl Ørstavik hvordan retten skal lages.

Populære drinker

– Dette er grunnen til at jeg blei kokk, sa Niklas Ekstedt da han lagde kaka til sitt kokkeidol i programmet Sitrus tidlig i september. Oppskriften blei lest nesten like mange ganger som Ørstaviks fårikål.

Ørjan Johannessen, som har delt noen av sine drinkoppskrifter med NRK Mat-leserne, ligger på både femte- og åttendeplass.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Mesterkokk Ørjan Johanessen viser sin variant av Gin & Tonic.

VIDEO: Ørjan Johannessen lager gin & tonic med stivpiska eggehvite.

Pizza med salsiccia og syltet løk

Pizza slik Lise Finckenhagen liker den best akkurat nå.

Foto: Lise Finckenhagen
Plommekake med smuldretopp

Plommekake med smuldretopp.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK
Vaniljehjerter

Vaniljehjerter.

Foto: Fra tv-serien Niklas mat / SVT
Sitron- og salviekylling

Sitron- og salviekylling.

Foto: Fra TV-serien Hygge i hagen / SVT

Hans gin & tonic med agurk og limeskum er lest over 13.600 ganger, mens mandarindrinken Sparkling Orange har nesten 11.000 treff.

Lise Finckenhagens oppskrifter pleier å slå an på matsidene. Det gjorde de også i september. I slutten av måneden lagde hun pizza med det hun liker absolutt best akkurat nå: italiensk pølse, salsiccia, og sylta rødløk. Oppskriften er lest nesten 12.500 ganger – en sjetteplass.

Også hennes plommekake, som hadde både smuldredeig og vanlig kakedeig, er lest av mange. Den hadde om lag 10.500 treff, og havna på tiendeplass.

Svenske hjerter og kylling

På sjuendeplass er nok et bakverk. I Niklas' mat-sesongen som gikk i september, var han med på å lage mørdeig med fyll i et bakeri. Om det er hjerteformen eller vaniljekremen som trekker, veit vi ikke, men oppskriften er uansett lest mer enn 12.400 ganger.

Den siste oppskriften på lista er av kylling med både skinn og bein. I Hygge i hagen på NRK1 lagde Tareq Taylor kylling med sitron og salvie – to ofte brukte smakstilsetninger når det kommer til middag med vinger.

Taylor skjærer av bryst og lår, men tar vare på skroget for å koke kraft seinere.

September var også måneden da vi lagde «Ukas ønskeoppskrift» for første gang. Først ut var ønsket om glutenfrie kaker og desserter. Med mer enn 60.000 treff var artikkelen den aller mest leste på matsidene.