Laster innhold, vennligst vent..
Tasrte tatin

Før servering snus kaken opp ned slik at de gylne eplene får komme opp og skinne.

Foto: Marit Hegle

Tarte tatin

Denne epleterten er fantastisk god, ifølge Marit Hegle. Eplene kokes lett i en karamell med vanilje og calvados, og toppes med et deilig lag med knasende butterdeig.

Slik gjør du

For å lage denne kaken er det best å bruke en jernpanne som tåler stekeovn. Hvis du ikke har det kan en paiform på cirka 20 centimeter brukes i stedet.

Legg butterdeigsplatene på kjøkkenbenken til tining.

Rist mandlene lett i en stekepanne på medium varme, til de såvidt har begynt å få litt farge. Legg mandlene til side foreløpig.

Sett stekeovnen på 190 grader over/undervarme.

Skrell eplene, fjern kjernene og skjær dem opp i tynne båter. Du behøver ikke være veldig nøye, men cirka 7 millimeter på det tykkeste er passe for eplebåtene.

Bland gyllent sukker og calvados i en jernpanne, eventuelt en vanlig stekepanne. Hvis du ikke ønsker å bruke calvados kan du erstatte den med 1 desiliter vann. Splitt vaniljestangen på langs, skrap ut alle frøene og tilsett stang og frø i pannen. Kok opp på medium varme til konsistensen begynner å bli som tynn karamell. Da tilsetter du eplene og lar det småkoke i cirka 6-7 minutter til. Del smøret i terninger og tilsett det i pannen sammen med eplene. Rør forsiktig til smøret er smeltet.

Hvis du har en jernpanne som tåler stekeovn, (typisk med avtagbart håndtak) så kan du nå dandere eplene i et fint mønster ved hjelp av en stekepinsett eller en gaffel. Pass på – karamellen er veldig varm! Fjern vaniljestangen. Alternativt gjør du det samme i en paiform. Strø mandlene over eplene.

Legg butterdeigsplatene over eplene. Press endene lett sammen. Skjær bort butterdeig som stikker langt utenfor formen, det som stikker litt utenfor formen dytter du lett ned i kanten av pannen/formen. NB: bruk en stekespade når du presser deigen ned i pannen så du ikke brenner deg.

Stek terten midt i ovnen i cirka 30 minutter. Terten er ferdig når butterdeigen er gyllen og sprø. La terten hvile i pannen/formen i cirka 10 minutter før du snur den opp/ned på et fat. Du bør bruke et fat med litt kant på slik at karamellen ikke renner ut.

Server kaken lun. Terten smaker aller best helt nylaget i selskap med lettpisket krem eller litt vaniljeis.

Kaken bør lages slik at den serveres kort tid etter at den tas ut av ovnen, slik at butterdeigen holder seg sprø og god.

Kilde: Marit Hegle i radioprogrammet Norgesglasset på P1