Svinenakke klar for kokekgrop

Formen med svinenakke, poteter og grønnsaker får kose seg lenge i kokegropen.

Foto: NRK

Svinenakke i kokegrop

Få tak i en svinenakke fra en gris som har hatt det godt, og grav deg en kokegrop. Da har du et fantastisk utgangspunkt for å lage det møreste og beste kjøttet.

Slik gjør du

Lag bål og kokegrop

Du må ha basiskunnskaper innen det å lage et godt og varmt bål på en trygg måte.

Fyr opp bålet. Når det er godt i gang, legg på 7–10 passe store steiner som skal varmes opp. De skal være litt mindre enn en håndball slik at du lett kan flytte dem med en spade.

Grav et hull, cirka 40 cm dypt og 50 cm i diameter. Sørg for å hive ved på bålet jevnlig.

Svinenakke i form

Gni din utbeinete svinenakke grundig med en raus mengde  salt, pepper og masse rips. Legg den i en ildfast form (gjerne av metall) sammen med rotgrønnsaker, løk og poteter. Hell over øl eller eplemost. Du kan også bruke vann og litt ekstra krydder.

Dekk formen med aluminiumsfolie eller ildfast lokk

Når steinene har blitt varmet skikkelig (2-3 timer), legges de ned i hullet (bruk spade). Dekk med et lag av store blader, eller kvister med blader på, slik at formen ikke settes direkte på steinene. Sett formen stabilt og hiv over jord til du ser at alle hull der det kommer ut varme er dekket.

La det få kose seg i gropa i 2–3 timer.

Når du tar opp formen, skal svinenakken være mør og god og skal kunne dras fra hverandre i biter. Ha kraften i en skål på siden. Mos grønnsakene raskt i formen med en gaffel, anrett kjøtt og stappe med litt kraft over i dype tallerkener og nyt et deilig måltid rundt bålet.

Tips

Det smaker godt med noe friskt og syrlig sammen med svinenakken. Bruk for eksempel råmarinert, finsnittet kål eller syltet rødløk. I TV-programmet brukte vi syltet rabarbra fra hagen.

Astrid bosatte seg på en isolert hytte uten strøm og vann for å lære seg selvberging. Nå skal hun få sambygdingene til å spise mer elgkjøtt.

Astrid bosatte seg på en isolert hytte uten strøm og vann for å lære seg selvberging. Nå skal hun få sambygdingene til å spise mer elgkjøtt.

Kilde: Astrid Regine Nässlander i TV-serien «Kokkeliv»