Svarthyllsaft

Plukk svarthyllblomst og lag saft. Eller vent til høsten og lag på bærene.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

Svarthyllsafter

Har du svarthyll i hagen er du heldig, både blomstene og bærene gir god og sunn drikke.

Slik gjør du

Hylleblomstsaft

Kok opp vann og sukker i en stor kasserolle. Rør rundt til sukkeret er oppløst. Rens og skyll blomsterklasene, mens du venter på oppkoket.

Rist godt av klasene og legg de i en stor bolle som tåler varmt vann.

Skyll og del opp eplene og to sitroner. Legg dem i bollen sammen med svarthyllblomstene.

Press saften ut av to sitroner og ha i blandingen.

Hell så det kokvarme sukkervannet over blomstene, sitroner og epler, og rør rundt.

Avkjøl og sett bollen kjølig i tre døgn.

Sil saften gjennom en finmasket sil eller et safteklede av lin, og hell over i sterile flasker.

Om man ikke ønsker å tappe saften på flaske kan den oppbevares mye lenger om man fryser den.

Hyllebærsaft

Rens og skyll bærene. Legg dem i en stor kasserolle.

Kok sukkerlake på samme måte som til hylleblomstsaften. Hell laken over bærene og la det småkoke i 15 minutter.

Avkjøles og trekkes i tre døgn.

Varm væsken opp til kokepunktet før den siles og tappes på flaske.

Når flaskene er kokt på forhånd og væsken er varm når det helles på flasker er du helt sikker på at alt av bakterier er vekk.

Tips

Dag Tjersland koker saft

Dag Tjersland i sving på hagekjøkkenet i Hagen min.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK
  • Både blomster og bær kan fryses ned før safting. Bærene blir faktisk søtere av å fryses og da kan du bruke mindre sukker, sier Dag Tjersland.
  • I programmet «Hagen min» frøs han også ned blomstene etter høsting, og saften ble like god som med ferske blomster.
  • Ved å tørke blomstene kan du lage te, som er god forkjølelsedrikk.

Kilde: Dag Tjersland. Kokk i programmet Hagen min.