Steikt villkveite

Kveite stekt i panne sammen med linser, bakte rotfrukter og rødvinssaus.

Foto: Paal André Schwital

Stekt villkveite med linser, bakte rot­grønnsaker og rødvins­saus

Geir Skeie har mye på ingredienslisten i sin oppskrift på festmiddag av kveite, men ikke la deg skremme. Han bruker velkjente metoder for å lage maten.

Slik gjør du

Kveite

Krydre med salt og pepper. Stek fisken på høy varme med olje til den er gyllen på skinnsiden. Snu fisken og ha i smør, timian og sitronskall.

Reduser varmen til halv effekt, og stek cirka tre til fire minutter. Øs litt smør over under stekingen.

Linser

Skyll linsene godt før du koker dem. Surr finhakket løk i en kjele sammen med smøret. Løken skal bli blank. Ha i linsene, hell over kraft og kok linsene møre. Smak til med salt og pepper, og ha i olivenolje før servering.

Rødvinssaus

Varm opp timian, pepper, laurbærblad og sukker sammen med løken i oljen. Ha på rødvin, og kok til all væske har fordampet. Ha på kraften, kok opp og reduser mengden til halvparten.

Smak til med salt, og rør inn smøret til slutt. Bruk en kraftig rødvin til denne sausen – de letteste rødvinene vil ikke gi nok smak. Jo bedre vin, desto bedre saus.

Bakte rotfrukter

Kutt grønnsakene i grove biter, og stek den gylne i en stekepanne med smør, olje, salt, hvitløkfedd og timian. Sett dem i ovnen på 180 grader, og bak dem til de er møre.

Kilde: Geir Skeie