Stekt skrei med jordskokk og bacon

Det sprøstekte skinnet er nærmest et must, mener Lise Finckenhagen.

Foto: Lise Finckenhagen

Stekt skrei med jordskokk og bacon

Lise Finckenhagen foretrekker skrei framfor vanlig torsk. Hun piffer opp fiskemiddagen med å servere stekte jordskokker, jordskokkstappe og baconsmør.

Slik gjør du

Forbered fisken

Lise skraper skjellene av fisken, men du må ikke gjøre det, understreker hun. Dryss fileten rikelig med grovt havsalt. La saltet ligge på i 20 minutter, før du skyller det av under rennende kaldt vann. Klapp fileten tørr med kjøkkenpapir, og del den i fire jevne stykker.

Krydre kjøttsiden lett med nykvernet pepper.

Stekte jordskokker og jordskokkstappe

Vask og skrubb jordskokkene nøye. Bruk en liten kniv og skrap vekk eventuelle «flekker». Del jordskokkene i to, eller i jevne skiver eller biter.

Bruk en stor stekepanne og tilsett olje og smør. Stek jordskokkene over middels varme til de blir gylne og møre, cirka 15–20 minutter (avhengig av størrelsen på bitene). Krydre med salt og pepper.

Legg til side omtrent 1/3 av jordskokkene. Hell melken over resten av jordskokkene i pannen. Kok opp og la det småkoke i 5 minutter. Kjør det hele i en hurtigmikser, eller med en stavmikser til en rustikk stappe. Juster smaken med salt, pepper og noen dråper sitronsaft.

Baconsmør

Skjær baconet i små biter og finhakk (eller mos) hvitløk.

Fres baconet i smøret, la det steke over middels varme til baconet er sprøtt og smøret har blitt gyllenbrunt.

Tilsett hvitløk mot slutten av stekingen, og bland inn hakkede urter rett før servering.

Tilbered fisken

Ha litt olje i en stor og varm stekepanne. Legg i fiskestykkene med skinnsiden ned i pannen. Stek på skinnsiden i cirka 7 minutter over middels høy varme. Når skinnet er sprøtt og gyllent snur du fisken og steker et lite minutt på den andre siden. Skreien er klar i det øyeblikket den flaker seg ved et lett trykk (den skal aller helst være litt «glassaktig» i midten).

Tips

  • Som ekstra tilbehør passer det fint med grønnkål, spinat eller brokkoli, og gjerne litt bakt eller syltet løk eller rødbete.
  • Å salte fisken gir kjøttet ekstra spenst.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Holm»/NRK P1+