Sarah Bernard

Sarah Bernard med et lite hint av appelsin i sjokoladekremen.

Foto: Marit Hegle

Sarah Bernard

Disse søte små kakene er manges favoritt blant julekakene. De kan lages i god tid før jul og holder seg lenge i fryseboksen.

Slik gjør du

Du må beregne to dager for å lage disse kakene, da både deigen og sjokoladekremen må få hvile seg over natten før du lager dem ferdig.

Sjokoladekrem

Kok opp fløte og honning i en kjele. Hell fløten over sjokoladen i en bolle. La sjokoladen stå et par minutter før du rører hurtig i midten av bollen med en slikkepott til du har en blank, jevn masse. Rør inn smøret og appelsinskallet. Hvis du har en stavmikser kan du gjerne la den gå et lite minutt for å få kremen ekstra glatt. La kremen stå på kjøkkenbenken i minst 6 timer, gjerne over natten.

Mandelbunner

Kvern mandlene i en mandelkvern. Hvis du bruker en foodprosessor så kan mandlene slippe noe av fettet og det er større sannsynlighet for at kakene vil flyte utover under steking.

Rør inn sukker og melis sammen med de malte mandlene. Rør inn eggehvitene. Det er lurt å benytte vekt til eggehvitene for å få riktig konsistens på deigen for å unngå at kakene flyter utover under steking.

Dette steget kan sløyfes, men det anbefales å gjøre det: Klem deigen litt flat, pakk den inn i plastfolie og la den ligge til varmebehandling i stekeovnen på 50 grader i 30 minutter. Plasten smelter ikke. En slik varmebehandling gjør deigen fastere og vil sørge for at kakene holder formen bedre når de stekes.

Uavhengig av om du har varmebehandlet deigen eller ikke så ruller du deigen sammen til en pølse på cirka 5 centimeter i diameter. Pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet til neste dag.

Sett stekeovnen på 180 grader over/undervarme.Skjær deigen i skiver som er cirka 1 centimeter tykke. Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Stek kakene i cirka 15 minutter. Avkjøles.

Montering

Pisk sjokoladekremen forsiktig opp for hånd med en ballongvisp eller en tresleiv. Du ønsker ikke en luftig krem. Fordel kremen i en sprøytepose med en stor rund tipp.

Sprøyt ut små topper med sjokoladekrem på hver mandelbunn. Sett kakene i kjøleskapet, eller i fryseren, i minst en time.

Smelt overtrekksjokoladen (evt kokesjokoladen med delfiafett) på svak varme i microbølgeovn eller over et vannbad.

Dypp toppen av kakene i sjokoladen. Det blir penest dersom du dypper sjokoladekremen i sjokoladen men lar mandelbunnen være uten sjokolade.

Kakene oppbevares i tett boks i fryseren. De tiner på 15 minutter og kan tas opp etter behov.

Tips

Jeg benytter noe som heter sjokoladeovertrekk, eller non-temp, som sjokoladetrekk på kakene. Den blir veldig flytende når den smelter, samt fast og blank når den stivner. Hvis du ikke har sjokoladeovertrekk så kan du benytte god mørk kokesjokolade tilsatt delfiafett.

Kilde: Marit Hegle i radioprogrammet «Norgesglasset»/NRK P1