Tacos med pulled pork - carnitas

Carnitas betyr «lite kjøtt» og er en taco-favoritt i både Mexico og California.

Foto: «Fra den grønne slakteren» / SVT

Pulled pork tacos – carnitas

La kjøttet bake i ovnen over natten og du får et fantastisk mørt og smakfullt kjøtt. Her er det tid og temperatur som gjelder. Ikke bli skremt av den store mengden salt og krydder. Det blir bare brukt under tillagingen og skal ikke spises.

Slik gjør du

Kjøttet – carnitas

Finn fram en støpejernsgryte som tåler å stå i ovnen. Ha i saltet.

Skjær opp løk og hvitløk og del appelsinen/sitronen i to. Legg kjøttet i et helt stykke oppå.

Strø på resten av krydderne – løkpulver, hvitløkpulver, korianderfrø og chilipulver. Ikke bruk cayennepepper – den blir sterkere for hver gang du varmer opp, og det er vanskelig å beregne styrken.

Sett gryten, med lokk på, i ovnen på 90–95 grader i cirka 9–10 timer. Dersom du dekker gryten med aluminiumsfolie, må du først legge et bakepapir over kjøttet. Hvis ikke løser saltet opp aluminiumen som faller ned i gryten.

Kjøttet er ferdig når det faller fra hverandre når du trykker på det med en gaffel.

Ta opp løk, hvitløk og appelsin/sitron fra kraften, så har du buljong som du kan bruke senere. For å skille fra fettet kan du sette kraften i kjøleskapet, da legger oljen seg på toppen.

For å få fram den beste smaken på kjøttet, bruner du det raskt i en stekepanne rett før servering.

Salsa – pico de gallo

Ofte hakkes en pico de gallo veldig fint. Denne skal være mer «chunky».

Legg den tørkede chipotle-chilien i varmt vann og la den trekke.

Del tomatene i fire og strø over salt og sukker. Finhakk rødløken og den røde chilien. Hakk korianderen, ta med stilken.

Ta opp chipotle-chilien fra vannet og skjær den i biter.

Legg alt i en skål og press limesaft over. Ha litt olje og balsamico over, smak til med salt og bland alt godt. La det stå og trekke minst en time, helst over natten.

Salsa Verde

Hakk hvitløk, løk og chili grovt og surr det i en stor stekepanne til det er mykt. Tilsett boksen med tomatillos, ha med væsken. Stikk hull i tomatillosene for at de lettere skal bli myke.

La alt surre i 40–60 minutter, rør innimellom.

Hakk koriander, ta med stilkene.

Når tomatillosene er klare, tilsett limejuice og koriander og bland med en stavmikser eller kjøkkenmaskin. Smak til med salt.

Guacamole

Del avokadoen i to og ta ut kjøttet med en skje. Del den i små biter og ha den i en skål.

Tilsett 2–3 ss fersk salsa og bland med en gaffel til du syns den er passe tykk.

Smak til med salt og spis med en gang.

Marinerte jalapeños

Tørrstek jalapeños litt på hver side til de blir litt svarte. Skjær hvitløken i skiver. Ta jalapeños bort fra pannen og skjær i skiver. Bruk hansker – det er varmt.

Tilsett litt olje i stekepannen og stek hvitløken forsiktig.

Legg jalapeños i en skål sammen med litt sukker og rør rundt. Hell over hvitløk og olje fra pannen og noen dråper balsamico. Ha over på et glass og tilsett olje så det dekker.

Tips

Ikke så god tid? Prøv to-timers-metoden.
Skjær kjøttet i 3 cm tykke skiver. Bak i ovnen på 160 grader i cirka to timer. Ellers bruker du samme krydder og tilbehør.

Det går utmerket an å fryse kjøttet når det er ferdig, så kan du ta det ut senere og bruke det til tacos eller en salat.