Dette er pizzaen som feirer våren med sine elegante smaker.

Dette er pizzaen som feirer våren med sine elegante smaker.

Foto: «Den grønne slakteren» / SVT

Vill vegetariansk urtepizza

Å lage napolitansk pizza er et håndverk som krever øvelse. Her har du en grunnoppskrift på en frisk urtepizza. Ikke glem all den gratis smaken som er der ute i skogkanter og parker.

Slik gjør du

Pizzadeig

Mål opp og vei alle ingrediensene til deigen. Hell vannet og saltet i en stor bolle. Tilsett litt av melet og all gjæren og løs opp gjæren i vannet.

Elt inn mer mel med hendene til alt er blandet. Det er viktig at alle klumper forsvinner.

Snu deigen opp ned på bordet, «brett den sammen» og trykk deigen ned ved hjelp av knokene. Gjenta flere ganger til den er helt jevn. La deigen hvile i 20 minutter.

Lag små kuler av deigen og pass på å få en helt stram og glatt overflate på toppen.

La deigen gjære i 24 timer, gjerne i 25 graders temperatur.

Tomatsaus

Skjær tomatene i grove terninger, spar en som du finhakker.

Varm opp en stekepanne og tilsett olje og hvitløk. Ta i tomat og gi det et raskt oppkok. La det koke i cirka. 10 minutter.

Rør i stykker tomatene og ta pannen av varmen. Rør så inn den rå tomaten, strimlet basilikum og smak til med salt og pepper. Avslutt med sriracha for å få en sterkere saus.


Myske- og hampepesto

Bland alle ingrediensene og tilsett olje til en kremet konsistens. Smak til med salt og pepper.

Topping

Hvis mariatistelen er grov i skinnet, skrap med en skarp kniv for å fjerne det ytterste laget.

Gi den et raskt oppkok i vann med mye salt og litt smør i. Løft ut og avkjøl. Grill raskt i ovnen.

Skyll tistlene grundig. Gni dem inn med olje og salt. Stek godt i varm stekepanne til de er sprø.

Skjær blomkålosten i skiver. Stek på den ene siden i litt smør eller olje.


Dipp


Kutt tomatene i terninger og legg i en blender. Tilsett spinat, urtebladene, persille og vårløk.

Bland til en jevn grønn krem. Tilsett iskald olje mens du blander. Smak til med salt og pepper.

Pizza

Trykk og form deigen til pizzabunner. Bre tomatsausen utover. Fordel mariatistel, blomkålost og litt pesto på pizzaen.

Stek i cirka 1 minutt i vedfyrt ovn på cirka 480 grader. Steker du pizzaen i vanlig ovn, forvarm en stekeplate eller pizzastein på maks varme i ovnen. Ta ut platen/steinen, legg på pizzaen og stek til pizzaen har tatt farge.

Ta den ut og topp med ugress-salat som du har blandet med litt vinaigrette. Avslutt med å legge på tistler.

Tips

Ønsker du å gjøre oppskriften vegansk, kan du bytte ut den harde osten med et vegansk alternativ.

Eller du kan prøve deg på en annen italiensk pizzaklassiker, også den er vegetariansk, Pizza Margherita

Kilde: Fra TV-serien «Den grønne slakteren» (SVT)