Österbottenost
Foto: Fra tv-serien Hygge i Strömsö / YLE

Österbottenost (kjellerost)

Har du lurt på hvordan melk blir ost? Det kan gjøres hjemme på kjøkkenet – og her er oppskriften.

Slik gjør du

Österbottenost er Hygge i Strømsø-gjengens versjon av den svenske osten Västerbottenost.

Varm melka til 32 grader. Tilsett 1,5 desiliter surmelk og rør slik at det blandet seg skikkelig. La det stå under lokk i en halvtime, slik at melkebakteriene kan våkne og begynne å formere seg.

Deretter skal du ha i osteløypen. Visp godt, og la det stå under lokk i en halvtime til.

Etter 30 minutter skal melka ha koagulert, eller stivna. Massen skal skjæres i sukkerbitstore biter som flyter rundt i væsken. Med en lang kniv kan du «rute» massen i kjelen.

Så skal du deretter røre i om lag 20 minutter. Ostebitene skal ikke synke, men sveve rundt i overskuddsvæsken. Etter røringa skal 25 prosent av væsken helles av og erstattes med 20 prosent varmt vann og en spiseskje salt. Varm så opp væsken sakte, og under omrøring, men pass på at temperaturen ikke går over 39 grader.

Når 39 grader er nådd, skal du røre i enda 15 minutter til. Ostemassen skal da i formen. Ha litt og litt fra kjelen over i et dørslag, før du har det i forma.

Etter forming skal osten snus, og etter 15 minutter skal den snus på ny. Snu nok en gang når det har gått et kvarter til (altså en halvtime etter første gang), og enda en gang når det har gått en time. Osten skal snus ytterligere fire ganger i løpet av den dagen du lager den.

La osten stå i romtemperatur over natta. Neste dag tar du den ut av forma og gnir den inn med ganske mye salt. Osten skal modne – uten innpakning – i et rom med høy luftfuktighet og en temperatur på rundt 12 grader. For eksempel i en kjeller. De første fire ukene snur du den en gang hver tredje dag, og flytter den til et nytt sted, for eksempel på en planke, slik at den ikke blir liggende på samme sted hele tida.

Deretter skal den lagres i to måneder til.

Kilde: Paul Svensson i tv-serien Hygge i Strömsö/YLE