Slik gjør du
Kjeksrør
Kjør sammen smør og mel i en kjøkkenmaskin. Det skal se ut som finkornet sand.
Tilsett lettrømme og kna deigen til den er smidig. La deigen hvile i cirka 30 minutter.
Kjevle ut deigen til cirka 2 millimeter tykkelse. Fjern rester av melet
Bruk en linjal for å kutte 1 centimeter brede og 35 centimeter lange striper.
Rull stripene på bakekjegler (se nederst), begynn fra den smaleste enden av formen.
Dypp ferdigrullet deig i sukker og legg den på et stekebrett.
Bak i forvarmet ovn ved 200 grader (statisk) eller 185 grader (varmluft) cirka 15–20 minutter.
Vaniljesmørkrem
Kok opp melken, ta kjelen av platen.
Pisk eggeplommer, sukker og maisenna lett sammen i en bolle.
Ha litt og litt av den varme melken i eggeblandingen. Ha så det hele tilbake i kjelen og begynn å varme den opp under stadig omrøring. Ta kjelen av platen når kremen er tyknet og begynner å boble.
Ha den tykke kremen i en bolle og dekk med en plastfolie. Avkjøles.
Pisk romtemperert smør i en miksebolle til den er luftig og hvit. Rør godt.
Tilsett litt og litt av den kalde kremen mens du pisker. Den ferdige kremen skal være silkeglatt og luftig.
Det er viktig at krem og smør har samme temperatur.
Ha den ferdige vaniljesmørkremen i en sprøytepose og legg den til side. Ikke i kjøleskap.
Montering
Smelt sjokolade i vannbad eller i microen. Finhakk ristede nøtter.
Dypp den brede enden av røret i smeltet sjokolade og deretter i hakkede nøtter. Legg de til side på en rist til sjokoladen har stivnet.
Fyll rørene med vaniljesmørkrem fra en sprøytepose. Fyllet må være romtemperert.
Kjeksrør med blåmuggostkrem
Lukasz laget også kjeksrør til afternoon tea. De ble fylt med en krem med blåmuggost, dadler og nøtter.
Blåmuggosten må være romtemperert.
Ha blåmuggost og mascarpone i en bolle. Bruk håndmikseren for å blande det godt sammen.
Bland inn kremfløte og pisk alt sammen. Det må ikke piskes for mye, den skal ikke bli helt stiv, da kan blåmuggostkremen skille seg.
Skjær opp fiken, grovhakk nøtter og rør det inn i kremen sammen med salt
Ha kremen i en sprøytepose.
Fyll kjeksrørene like før de skal serveres.
Tips
Se hvordan Lukasz laget kjeksrør i sjuende episode av Bakemesterskapet.
Afternoon tea ble servert i 14. episode av Bakemesterskapet.