Fat med små runde kjeks og tolv rør av kjeks fylte med krem og pyntet med sjokolade og pistasjnøtter.

Rørleggerens drøm kaller Lukasz disse polske kjeksrørene fylt med vaniljesmørkrem.

Foto: Anders Myhr Nielsen / NRK

Lukasz' kjeksrør med krem

De sprø rørene fylt med krem, pyntet med sjokolade og nøtter vekker gode minner fra Lukasz Mojkowskis barndom. Den gangen bakte han sammen med moren sin. Nå har han laget kjeksrør to ganger i «Bakemesterskapet». En søt og en salt versjon.

Slik gjør du

Kjeksrør

Kjør sammen smør og mel i en kjøkkenmaskin. Det skal se ut som finkornet sand.
Tilsett lettrømme og kna deigen til den er smidig. La deigen hvile i cirka 30 minutter.

Kjevle ut deigen til cirka 2 millimeter tykkelse. Fjern rester av melet

Bruk en linjal for å kutte 1 centimeter brede og 35 centimeter lange striper.

Rull stripene på bakekjegler (se nederst), begynn fra den smaleste enden av formen.
Dypp ferdigrullet deig i sukker og legg den på et stekebrett.

Bak i forvarmet ovn ved 200 grader (statisk) eller 185 grader (varmluft) cirka 15–20 minutter.

Vaniljesmørkrem

Kok opp melken, ta kjelen av platen.
Pisk eggeplommer, sukker og maisenna lett sammen i en bolle.

Ha litt og litt av den varme melken i eggeblandingen. Ha så det hele tilbake i kjelen og begynn å varme den opp under stadig omrøring. Ta kjelen av platen når kremen er tyknet og begynner å boble.

Ha den tykke kremen i en bolle og dekk med en plastfolie. Avkjøles.

Pisk romtemperert smør i en miksebolle til den er luftig og hvit. Rør godt.
Tilsett litt og litt av den kalde kremen mens du pisker. Den ferdige kremen skal være silkeglatt og luftig.

Det er viktig at krem og smør har samme temperatur.

Ha den ferdige vaniljesmørkremen i en sprøytepose og legg den til side. Ikke i kjøleskap.

Montering

Smelt sjokolade i vannbad eller i microen. Finhakk ristede nøtter.
Dypp den brede enden av røret i smeltet sjokolade og deretter i hakkede nøtter. Legg de til side på en rist til sjokoladen har stivnet.
Fyll rørene med vaniljesmørkrem fra en sprøytepose. Fyllet må være romtemperert.

Kjeksrør med blåmuggostkrem

Lukasz laget også kjeksrør til afternoon tea. De ble fylt med en krem med blåmuggost, dadler og nøtter.

Blåmuggosten må være romtemperert.
Ha blåmuggost og mascarpone i en bolle. Bruk håndmikseren for å blande det godt sammen.
Bland inn kremfløte og pisk alt sammen. Det må ikke piskes for mye, den skal ikke bli helt stiv, da kan blåmuggostkremen skille seg.
Skjær opp fiken, grovhakk nøtter og rør det inn i kremen sammen med salt
Ha kremen i en sprøytepose.

Fyll kjeksrørene like før de skal serveres.

Tips

En kjøkkenbenk hvor det bakes. To kjegler som det er snurret deig omkring, ogi bakgrunnen blir det vist remse av deig som skal brukes til neste kjegle.

Deigen skjæres i striper og rulles utenpå kjegler som tåler å bakes i ovnen. Du finner dem i gode kjøkkenbutikker og på nett. Søk etter bakekjegler eller kremhornformer.

Foto: Bakemesterskapet / NRK

Se hvordan Lukasz laget kjeksrør i sjuende episode av Bakemesterskapet.
Afternoon tea ble servert i 14. episode av Bakemesterskapet.

Kilde: Lukasz Mojkowski i TV-serien «Bakemesterskapet»