Laster innhold, vennligst vent..
Pål Thoresen, Jørn Hoel og Ida Kjøstelsen

17. mai presenterer Jørn Hoel (i midten) sin festmeny sammen med Pål Thoresen og Ida Kjøstelsen.

Foto: Rune Lind / NRK

Kyllingbryst med honningglasur, soyasaus og appelsinskalldryss

– En nydelig oppskrift som passer perfekt på herlige vårdager, med smak av Asia og Europa i en skjønn forening, sier Jørn Hoel.

Slik gjør du

Den er akkurat passe komplisert med noen detaljer som vil få gjestene til å juble, men er likevel lett å lage. Det viktigste er at den smaker himmelsk, og vil plassere kyllingen øverst på seierspallen for en periode.

Lag sausen

I en panne har du 1 ss olivenolje, og bruner løk, gulrot og stangselleri på lav varme i 10 min. Pass på så det ikke svir seg.

Tilsett 1 ss tomatpuré.

Ha i kyllingkraften litt etter litt. Kok i dette i 30 minutter. Til sammen skal dette bli ca. ½ liter saus.

Grovhakk 4 dadler, og ha det i sausen. Gi dette et oppkok, og la det deretter småkoke i 30 min. Hell det deretter gjennom en sikt, tilsett krydderblandingen og smak til – det skal være en rund søtlig smak fra dadlene, og smak til med garam masala.

Lag honning- og soyaglacé

I en sauspanne har du i honning, olje, soyasaus, hvitløk og ingefær puré, og rør mens du koker forsiktig i en halv time.

Lag appelsinskalldryss

Rasp skallet av 1 stor appelsin på et ildfast fat eller liten langpanne. Ha det i ovnen, like lenge som du steker kyllingen i ovnen. Når det er ferdig, og det har tørket, har du i litt sjøsalt. Rist det lett, slik at det ligger fint sammen.

Lag kyllingbrystene

Vask kyllingbrystene. Masser inn salt og pepper og biter av salvie på begge sidene av brystene.

Ha smør og olivenolje i en stekepanne med en hvitløk som er delt i to. Når det begynner å ryke av pannen, steker du kyllingbrystene til de har en fin stekeskorpe på skinnsiden, og deretter på andre siden.

Sett komfyren på 120 grader. Ha kyllingfiletene i en langpanne med steketermometer i filetene. Stek filetene til de er 60–62 grader.

Ta dem ut av ovnen, og smør glasuren over filetene. La dem hvile, mens du klargjør til servering.

Lag daddelruller

Kutt resten av dadlene på langs, og fjern stein. Skrell skinnet vekk fra kjøttet. Dette kan være litt vanskelig, da kjøttet har lett for å klebe. Det betyr ingenting at kjøttet er litt sprukket eller ujevnt, for det vil komme sammen til slutt.

Med fingrene og en teskje, lager du små ruller, og dypper dem i bollen med olivenoljen. Rull den rundt, og sett til side.

Kok purreløken

Kok purreløken i vann i 15 min. Ha den raskt i isvann.

Kutt den deretter langveis, og gjør den ferdig i en stekepanne med varm smør til den får litt farge. Krydre med salt og pepper.

Anrett

Anrett med kyllingfileten med saus, daddelrullene og purreløken. Strø appelsinskalldryss over kyllingene. Pynt med stangselleribladene.

Tips

Kilde: Jørn Hoel i radioprogrammet «Gratulerer med dagen!» 17. mai 2014