Laster innhold, vennligst vent..
Kransekake

I Danmark er kransekake laget med marsipan mye brukt til nyttårsfesten.

Foto: Fra TV-serien Det søte juleliv / DR

Kransekake

Mette Blomsterberg lager kransekake i Det søte juleliv. Hun forklarer hvordan du lager ringer og setter dem sammen til den flotte, høye kaken.

Slik gjør du

Marsipan og melis blandes godt i kjøkkenmaskinen eller knas sammen med hendene.
Tilsett eggehvitene litt om gangen, til blandingen er jevn og glatt. Ha den ferdige kransekakemassen i en plastpose og lukk godt igjen. Legg kransekakemassen i kjøleskapet minst 2 timer eller til neste dag.

Den kalde kransekakemassen deles i stykker på 300 gram. Hvert stykke rulles ut til en 80 cm lang pølse som er like tykk hele veien. Hver pølse trykkes lett ned på den halvdelen som vender mot deg sånn at det lages en "liggende myk trekant" av pølsen. Alle de trekantede pølsene løsnes fra bordet med en palettkniv. Trekantene måles opp til akkurat 8, 10, 12, 14 cm og så videre, helt til all massen er brukt. Husk en kule til toppen!

Hvert oppmålte stykke settes sammen til en oppreist ring som settes på bakeplate med bakepapir. Avslutt med å trykke alle ringene like høye med et stykke bakepapir og så en bakeplate over. Trykk lett og ta bakeplaten og bakepapiret vekk igjen. Stekes ved 200 °C til de er gylne - ca. 14-18 min.

Glasur
Melis og litt eggehvite piskes hvitt og luftig med en håndmikser. Glasuren er ferdig når konsistensen er luftig, hvit og ikke flyter sammen når piskingen stopper. Ha glasuren i et kremmerhus (av bakepapir). Finn fram fatet som kaken skal serveres på. Legg den største ringen på fatet. Sprøyt karakteristiske "glasurtunger" på den største ringen. Sett på den nest største ringen, sprøyt på glasur, gjenta til alle ringene er på plass og fest til slutt ballen på toppen.

La den ferdige kransekaken tørke i noen timer i romtemperatur før den pakkes i plast, hvis den skal serveres om noen dager. Dekoreres med flagg, smellbonboner eller det som passer til anledningen.

Tips

Se også: Alle oppskriftene fra Det søte juleliv

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte juleliv/DR